Δε σταματά η εξόρυξη στις Σκουριές, αμφιβολίες για Ελληνικό

Ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και μικρότερες ενστάσεις για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές εξέφρασε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Ειδικά για τις Σκουριές, ο κ. Τσιρώνης τόνισε, πως η εξόρυξη δε μπορεί να σταματήσει, πρόσθεσε όμως, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνουν κάποιες διαφοροποιήσεις και παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις κατασκευές που γίνονται από την εταιρεία.

Συμπλήρωσε, πως επί τόπου θα μεταβεί αντιπροσωπεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος για να διαπιστώσουν, εάν γίνονται όλα όπως προβλέπονται στις μελέτες.

Σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, ο κ. Τσιρώνης είπε, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει πειστεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση στο Ελληνικό καλύπτει ή ξεπερνά τις ανάγκες της Αθήνας.

Επισήμανε επίσης, πως  η μελέτη θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης.

Για το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, υποστήριξε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι Συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που δεν ακολουθούν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Για τα προβλήματα των απορριμμάτων στην Τρίπολη, ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί μια προσωρινή λύση ώστε τα σκουπίδια που υπάρχουν στην πόλη και αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 3.000 τόνους, να διαχειριστούν σε διάφορους αδειοδοτημένους χώρους και να μην πάνε όλες οι ποσότητες στο Λεβίδι.

Ανέφερε ότι ο σχεδιασμός στο μέλλον θα προβλέπει περισσότερη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια, ώστε μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να μην έχουμε στη χώρα μας παράνομες χωματερές σε λειτουργία.

Τέλος, αναφορικά με τα αυθαίρετα, υποστήριξε, ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα θα αλλάξει σύντομα προς όφελος του περιβάλλοντος.

Διευκρίνισε ωστόσο, πως οι προθεσμίες που προβλέπονται από το νόμο που είναι σε ισχύ θα τηρηθούν διότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων.
Πηγή: skai.gr - Γιώργος Κεραμιτζόγλου