Κλείσιμο

Έβερεστ: Αλλάζει ο δρόμος προς την κορυφή

Αλλάζει η διαδρομή που, επί 20 χρόνια, οδηγούσε τους φιλόδοξους ορειβάτες στην κορυφή του Έβερεστ, μετά και την τελευταία θανατηφόρα χιονοστιβάδα του παγετώνα Khumbu, που στοίχισε πέρσι τη ζωή σε 16 οδηγούς της φυλής Σέρπα.

Το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία του Έβερεστ πυροδότησε απεργία διαρκείας των ντόπιων οδηγών, με άμεση συνέπεια την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων αποστολών στο βουνό.

Οι Σέρπα απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς και τη χρήση ελικοπτέρων για τη μεταφορά βαρέων φορτίων από την αφετηρία (Base Camp) ως την πρώτη στάση κατασκήνωσης των ορειβατών (Camp One), που θα μείωνε τον αριθμό των απαραίτητων δρομολογίων κάθε αποστολής .

Κατά τη διάρκεια μιας ορειβατικής περιόδου, οι οδηγοί περνούσαν τουλάχιστον 30 με 40 φορές από τον παγετώνα Khumbu, κουβαλώντας βαρύ εξοπλισμό. Ωστόσο, η νομοθεσία του Νεπάλ δεν επιτρέπει ούτε καν τη χρήση σωστικών ελικοπτέρων πάνω από το Base Camp, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τελικά η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στο ζήτημα των ελικοπτέρων αλλά ελπίζει ότι με την αλλαγή της διαδρομής θα κατευνάσει τα πνεύματα. Οι ορειβάτες θα ακολουθούν πλέον την παλιότερη, πιο κεντρική διαδρομή του 1990, που αν και σημαντικά πιο χρονοβόρα και σε αρκετά σημεία δυσκολότερη, παρακάμπτει τον παγετώνα και τους απρόβλεπτους κινδύνους του.

Τουλάχιστον 40 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας ατυχημάτων στο πέρασμα του Khumbu, ενώ από την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση του 1953, συνολικά 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας