Κλείσιμο

Οι πιγκουίνοι έχασαν την ικανότητά τους να γεύονται

Μια γενετική μελέτη δείχνει, ότι τα πτηνά εξελικτικά έχασαν τρεις από τις πέντε βασικές γεύσεις ίσως λόγω του παγωμένου περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Ορισμένα είδη ζουν σήμερα σε σχετικά ζεστές περιοχές της Νοτίου Αμερικής και της νότιας Αφρικής, ωστόσο όλα τα είδη κατάγονται από την Ανταρκτική.

Η γεύση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση στα περισσότερα ζώα, αλλά απ’ ότι φαίνεται καμία σημασία δεν έχει για τους πιγκουίνους, οι οποίοι καταπίνουν ολόκληρα ψάρια, λένε οι ερευνητές στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το DNA των πιγκουίνων και βρήκαν ότι έλειπαν μερικά από τα γονίδια της γεύσης και συγκεκριμένα οι υποδοχείς των γλυκών και πικρών γεύσεων. 

Πολλά άλλα πουλιά δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά, αλλά έχουν υποδοχείς για την ανίχνευση των πικρών και των ουμάμι, νόστιμων γεύσεων.

Η συνήθεια των πιγκουίνων να καταπίνουν την τροφή τους αμάσητη καθώς και οι ιδιότητες της γλώσσας τους δείχνουν, ότι δεν χρειάζονται καμία αντίληψη της γεύσης. Η γλώσσα των πιγκουίνων είναι ιδιαίτερα τραχιά, εξελιγμένη περισσότερο για να συγκρατεί τη λεία παρά να τη γεύεται.

Η γεύση ουμάμι δίνει στην τροφή μια πιο ισχυρή και αλμυρή γεύση που σχετίζεται με το κρέας. Η έλλειψη αυτής της ιδιότητας είναι τεράστιας σημασίας για ένα σαρκοφάγο ζώο, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό για τους πιγκουίνους, που καταπίνουν τα ψάρια αμάσητα.

Σε αντίθεση με τους γευστικούς υποδοχείς του αλμυρού και του ξινού, οι υποδοχείς του γλυκού, του πικρού και του ουμάμι δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Περιέργως, η γλυκιά γεύση λείπει σχεδόν σε όλα τα πτηνά. Το κολιμπρί, το οποίο τρέφεται με γλυκό νέκταρ, αποτελεί εξαίρεση.
Πηγή: Πηγή: BBC