Δορυφόροι βοηθούν στην καταπολέμηση της σχιστοσωμίασης

Eπιστήμονες παρακολουθούν τα σαλιγκάρια από το διάστημα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν στην Αφρική την εξάπλωση της παρασιτικής ασθένειας σχιστοσωμίαση. 

Από το παράσιτο της σχιστοσωμίασης προσβάλλονται όσοι έρχονται σε επαφή με το νερό όπου υπάρχουν σαλιγκάρια. 

Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά όργανα και να εμποδίσει την σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. 

Οι πληροφορίες από τους δορυφόρους χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν πιθανές λοιμώξεις και να βοηθήσουν τις υπηρεσίες υγείας να διαχειριστούν τους υδάτινους πόρους με αποτελεσματικότερο τρόπο. 

Η συγκεκριμένη πρακτική παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Επιστημονικής Ανάπτυξης στο Σαν Χοσέ.

Δεν είναι δυνατό να παρατηρούμε μεμονωμένα τα σαλιγκάρια από αυτήν την απόσταση αλλά οι ειδικοί θα έχουν μια πολύ καλή ιδέα για το που αυτά τα πλάσματα προτιμούν να είναι και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

Με αυτόν τον τρόπο παρατηρούνται τα σαλιγκάρια του νερού τα οποία φέρουν τις προνύμφες των σκουληκιών που μεταδίδουν τη σχιστοσωμίαση στους ανθρώπινους πληθυσμούς της Αφρικής. Η ασθένεια συνήθως δεν σκοτώνει αλλά προκαλεί εξουθένωση.

Στην Κένυα, οι επιστήμονες σημειώνουν όλους τους δορυφορικούς χάρτες των υδατορευμάτων όπου τα εν λόγω σαλιγκάρια είναι πιθανό να κατοικούν και κάνουν υποθέσεις για το πώς θα κινηθούν στο τοπίο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι στη συνέχεια συγκρίνονται με τα δορυφορικά δεδομένα των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το τοπίο.

Ο συνδυασμός των δύο χαρτών δείχνει τις θέσεις κινδύνου και το που θα πρέπει να επικεντρωθούν τα προγράμματα που αφορούν την υγεία.

Παρόμοιες εργασίες γίνονται με τις ασθένειες που εξαπλώνονται από τα έντομα, όπως τα κουνούπια.
Πηγή: skai.gr