Κλείσιμο

Η θερμότερη χρονιά το 2014

To 2014 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, μια τάση που συνεχίζεται, αναφέρει σε έκθεση που ετοίμασε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια του πλανήτη το 2014 ξεπέρασε κατά 0,57 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία των 14 βαθμών Κελσίου της περιόδου αναφοράς 1961-1990, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (0,55 βαθμοί άνω της μέσης) και του 2005 (0,54 βαθμοί άνω της μέσης).
«Στον αιώνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί οι 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO, οργανισμός που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, Μισέλ Ζαρό.
«Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο σημαντική από την κατάταξη της μιας ή της άλλης χρονιάς», πρόσθεσε. Διευκρίνισε δε, ότι η εκτίμηση της μέσης θερμοκρασίας ενός έτους προκύπτει από την ανάλυση συνόλων δεδομένων. Έτσι, το 2014 “ανακηρύχθηκε”, έναντι της συλλογής δεδομένων, η θερμότερη χρονιά παρότι υπάρχει ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στις τρεις πιο θερμές χρονιές.
Ο WMO υπολόγισε, ότι σχεδόν το 0,93% της θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι αποθηκευμένο στους ωκεανούς.
Οι ωκεανοί συνεπώς διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο ως προς τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφθασε σε νέα ρεκόρ το 2014.
Ωστόσο ο οργανισμός μετεωρολογίας υπενθυμίζει, ότι το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα όταν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες του φυσιολογικού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αλληλεπιδρούν με τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης.
Σύμφωνα με τον Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που σχετίζονται με καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες χώρες, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές υποφέρουν από παρατεταμένες ξηρασίες εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται.
Ο WMO δημοσιοποίησε την ανάλυσή του με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενόψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα συμβάλλουν ώστε οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του Κλίματος να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου