Κίνα: Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μείωση στην εξόρυξη γαιανθράκων

Ο αντίκτυπος των ενεργειακών πολιτικών του καθαρού αέρα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρχίζει να έχει επιπτώσεις στην εξόρυξη γαιανθράκων της Κίνας, σύμφωνα με αναφορές που παρουσιάζουν πτώση στην εσωτερική παραγωγή για την περσινή χρονιά.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η εξόρυξη γαιανθράκων έπεσε το 2014 για πρώτη φορά σε αυτό τον αιώνα, με την παραγωγή να φτάνει συνολικά τους 3, 5 δισεκατομμύρια τόνους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η Εθνική Ένωση Γαιάνθρακα της Κίνας εκτίμησε ότι η ετήσια παραγωγή θα μειώνεται 2,5% κάθε χρόνο. Στο μεταξύ ο Jiang Zhimin, αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήλωσε στην υπηρεσία ενημέρωσης Xinhua ότι περιμένουν η παραγωγή να μειωθεί 2,5% περισσότερο τη φετινή χρονιά.

Η βιομηχανία έχει χτυπηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η υψηλή βροχόπτωση που οδηγεί σε μεγάλα επίπεδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της έχει αντίκτυπο στη ζήτηση γαιανθράκων. Επιπρόσθετα, οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην εξαγωγή του χαμηλής ποιότητας γαιάνθρακα έπληξε μία αγορά η οποία ήδη υπέφερε καθώς οι τιμές του γαιάνθρακα είχαν πέσει περίπου 20%.

Εντούτοις, το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua παραδέχθηκε ότι μεγάλο μέρος της πίεσης που ασκείται στη βιομηχανία γαιανθράκων είναι αποτέλεσμα των νέων απαιτητικών περιβαλλοντικών ρυθμίσεων που έχει εισάγει η Κινεζική κυβέρνηση και των αυξανόμενων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που έχει καταστήσει την Κίνα τον μεγαλύτερο παγκοσμίως επενδυτή σε καθαρή τεχνολογία ενέργειας.

Η υπηρεσία ενημέρωσης ανέφερε ότι μεταξύ του 2005 και του 2013 οι εκπομπές για κάθε μονάδα του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 29% στην Κίνα, ενώ παράλληλα νέα δεδομένα δείχνουν την επίτευξη μίας επιπλέον πτώσης του 4,8% το προηγούμενο έτος, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας συνεχίζουν να εκτοξεύονται.

Πηγή: Πηγή: Guardian