Κλείσιμο

Ο Ομπάμα σχεδιάζει να επεκτείνει το Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλάσκα?

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει να καθοριστεί το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αλάσκα ως ζώνη άγριας φύσης. Η εξέλιξη αυτή βάζει φρένο στην εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων στις ενδεχομένως πλούσιες σε πετρέλαιο παράκτιες πεδιάδες.

Μέχρι σήμερα, 28 εκατομμύρια στρέμματα του Καταφυγίου αποτελούν ζώνη άγριας φύσης. Το νέο σχέδιο σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον 48 εκατομμύρια στρέμματα. Η παράκτια περιοχή έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο επίκεντρο μιας συζήτησης μεταξύ αυτών που θέλουν τη διατήρησή του και εκείνων που επιθυμούν τις έρευνες για ορυκτά καύσιμα.

Σε ένα βίντεο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε, ότι επιδιώκει τη ρύθμιση προκειμένου να είναι βέβαιο πως αυτό το θαύμα θα διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει το σχέδιο και αν συμφωνήσει το Κογκρέσο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που θα έχει ανακηρυχθεί ως ζώνη άγριας φύσης, μετά τη εφαρμογή του νόμου για τη Άγρια Φύση τη δεκαετία του 1960, αναφέρει η Υπηρεσία.

Όμως, η πρόταση είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπιστεί εχθρικά στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο.

«Αποφάσισαν ότι σήμερα είναι η μέρα που θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Αλάσκα, επομένως είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Lisa Murkowski, η οποία προεδρεύει στην ενεργειακή επιτροπή της Γερουσίας. Πολιτικοί ηγέτες στην Αλάσκα έχουν υποστηρίξει την έρευνα και την εξόρυξη στις παράκτιες περιοχές και έχουν αντιταχθεί σε προσπάθειες περιορισμού της ανάπτυξης σε ομοσπονδιακές περιοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από τα 2/3 της Πολιτείας.

Η αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο μαζί με το νέο Κυβερνήτη της Αλάσκα Bill Walker, προχώρησαν σε μια κοινή δήλωση, χαρακτηρίζοντας την πράξη ως «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην Αλάσκα». Ο κ. Walker ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Άνκορατζ, ότι παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή δεν είναι υπέρ ενός δικαστικού αγώνα, η Πολιτεία εξετάζει όλες τις επιλογές της, θεωρώντας πως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απομακρύνει σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα της Αλάσκα.
Πηγή: Πηγή: BBC