Κλείσιμο

Η πέτρα εργαλείο των προγόνων μας 500.000 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε

Αυτό αποδείχθηκε σε μια ανάλυση απολιθωμάτων ενός χεριού που συγκαταλέγεται στο είδος του Australopithecus africanus και έζησε στη νότια Αφρική πριν από περίπου 3-2 εκατ. χρόνια.

Το είδος που εξετάστηκε είναι ένα μείγμα πιθηκοειδούς και ανθρώπου και είχε τη μοναδική ανθρώπινη ικανότητα της δυνατής λαβής, ώστε να μπορεί να χειριστεί ένα σφυρί και να γυρίσει ένα κλειδί.

Ο Australopithecus africanus εμφανίστηκε περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια πριν από την πρώτη απόδειξη χρήσης λίθινων εργαλείων, που παραδοσιακά αποδίδεται στο είδος Homo habilis (ο επιτήδειος άνθρωπος), είδος που εμφανίστηκε πριν από περίπου 2,4 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα οστικά δοκίδα - την εσωτερική σπογγώδη δομή των οστών - των χιμπαντζήδες και άλλων πιθήκων, των σύγχρονων ανθρώπων, και άλλων εξαφανισμένων ειδών της κατηγορίας Ηomo, συμπεριλαμβανομένων των Νεάντερταλ και των Australopithecus.

Το δοκιδωτό οστό αλλάζει καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου και σχετίζεται με το πώς το οστό αυτό χρησιμοποιείται, δηλαδή πως χρησιμοποιεί τα χέρια του το άτομο αυτό.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια χαρακτηριστική ασυμμετρία στη δομή των οστικών δοκίδων στο σύγχρονο ανθρώπινο χέρι, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ικανότητα της ακριβούς λαβής.

Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίστηκε όχι μόνο στους Νεάντερταλ, που είναι ήδη γνωστοί ως ικανοί χρήστες των εργαλείων και εμφανίστηκαν πριν από 200.000 χρόνια, αλλά και στο πολύ παλαιότερο είδος Australopithecus africanus.

Αντίθετα, αυτό το χαρακτηριστικό απουσίαζε από τους χιμπατζήδες, τα πλησιέστερα γενετικά ξαδέλφια μας και άλλους πιθήκους.

Σύμφωνα με τους παλαιοανθρωπολόγους, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα είδη του Australopithecus είχαν πιο ανθρώπινη συμπεριφορά από αυτήν που πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Τώρα, οι ερευνητές θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση αποδεικτικών στοιχείων για εργαλεία που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει, είτε ήταν φτιαγμένα από πέτρα, είτε από ξύλο ή κόκαλο.



Πηγή: skai.gr