Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, περπατάμε στην Πεντέλη

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου «Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα». Περπατάμε στην Πεντέλη, στο μονοπάτι που μας οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και από εκεί συνεχίζοντας φτάνουμε στη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη, όπου έβρισκε καταφύγιο ο λήσταρχος έως το 1856. Η σπηλιά έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη το 1935.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, θεωρείτε εύκολο ακόμα και για αρχάριους (βαθμός δυσκολίας κατηγορία 1) και είναι πολύ καλά συντηρημένο.

Σημείο συνάντησης, λίγο μετά το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στις 11 το πρωί.

Η διάρκεια της πεζοπορίας από το αρχαίο λατομείο προς τη σπηλιά Νταβέλη με την επιστροφή, είναι περίπου 2μιση ώρες. Είναι σημαντικό ότι θα μάθουμε την ιστορία του αρχαίου λατομείου, αλλά και τη διαδρομή των μαρμάρων, μετά την εξόρυξή τους από το αρχαίο λατομείο προς την Ακρόπολη. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν τροχαλίες, αντίβαρα και βαρούλκα. Ο μαρμάρινος όγκος μεταφερόταν με εργάτες από το σημείο εξόρυξης και μέσω της αρχαίας οδού Λιθαγωγίας. Το Πεντελικό μάρμαρο φημίζεται ως το πιο λευκό και πιο σκληρό μάρμαρο στον κόσμο.

Εκτός από τον Παρθενώνα, Πεντελικό μάρμαρο χρησιμοποιείται στο Τελεστήριο της Ελευσίνας, στο ναό του Ασκληπιού στη Γόρτυνα, στο Ναό του Ολυμπίου Διός και σε άλλα πολλά μνημεία. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στα χρόνια του Δομιτιανού Αυγούστου κατασκευάστηκαν από πεντελικό μάρμαρο οι κίονες του ναού του Δία, στο Καπιτώλιο της Ρώμης

Και στα δύο αυτά σημεία θα μας ξεναγήσουν εθελοντές αρχαιολόγοι και μέλη του ΣΠΑΠ.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης, τον Σύνδεσμο για τη προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, την εθελοντική ομάδα Πεντέλη Social Polis και τη Β’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Γενικές οδηγίες προς τους εθελοντές που θα λάβουν μέρος στην πεζοπορία:

Πρέπει να φορούν αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια.
Να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχηγών στην πεζοπορία.
Να μην αλλάζουν μονοπάτι και να ακολουθούν αυτό που έχει καθοριστεί.
Δεν επιτρέπεται να έχουν μωρό στην αγκαλιά ή να σπρώχνουν καρότσι.
Δεν καταστρέφουν τη σήμανση του μονοπατιού.
Εάν νιώσουν κούραση, ξεκουράζονται, αφού πρώτα ενημερώσουν τους επικεφαλείς της πεζοπορίας.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας μέσα στο μονοπάτι.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα» έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε η πεζοπορία να γίνει ευχάριστα και με απόλυτη ασφάλεια.

«Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα»
ΣΚΑΪ
Πηγή: skai.gr