Solar Impulse 2: Η πρώτη ηλιακή πτήση χωρίς καθόλου καύσιμα

Ένα αεροπλάνο που τροφοδοτείται από τον ήλιο θα επιχειρήσει μια άνευ προηγουμένου πτήση γύρω από τον κόσμο τον επόμενο μήνα.

Στόχος της πτήσης είναι να αποδείξει ότι μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων μια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να κάνουν θαύματα.

Το αεροπλάνο ονόματι Solar Impulse 2 έχει ρυθμιστεί να απογειωθεί από το Άμπου Ντάμπι με ενδιάμεσους σταθμούς την Ινδία και την Κίνα. Στη συνέχεια πρόκειται να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό και να πετάξει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Ευρώπη για να φτάσει πάλι πίσω στη βάση του.

Στο πέντε μηνών ταξίδι του θα διανύσει 35.000 χιλιόμετρα και οι μηχανές θα πρέπει να κινούνται μόνο με ηλιακή ενέργεια. Οι δύο ελβετικοί πιλότοι θα αναλάβουν εκ περιτροπής τα χειριστήρια για πέντε συνεχόμενες μέρες και νύχτες πτήσης.

Το αεροπλάνο, το οποίο έχει το βάρος ενός οικογενειακού αυτοκινήτου και άνοιγμα φτερών ίση με εκείνη των μεγαλύτερων επιβατηγών αεροσκαφών των επιβατών, θα απογειωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και πρόκειται να επιστρέψει τέλη Ιουλίου.

Το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί σε 25 ημέρες πτήσης περίπου, σε ταχύτητες μεταξύ 50 και 100 χμ ανά ώρα.

Δεν είναι το πρώτη ηλιακό αεροπλάνο που δημιουργείται αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αεροπλάνο θα διασχίσει τους ωκεανούς και τις ηπείρους.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί ζήτημα τεχνικής αξιοπιστίας και ενέχει την πρόκληση της ανακάλυψης. Είναι πολύ θετικό που η ανθρωπότητα θέλει να κάνει έναν καλύτερο κόσμο και να βρει λύσεις που θα συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος.

Πηγή: Πηγή: Reuters