Να σταματήσουν οι πυροβολισμοί κατά ελεφάντων και ρινόκερων

Ο κυνηγετικός σύλλογος του Τέξας «Dallas Safari Club», δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί και μπορεί να πληρώσει, να σκοτώσει ένα μεγάλο ζώο, του οποίου ο πληθυσμός συνεχώς φθίνει. Παρ' όλο που στο παρελθόν υπήρξε διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές του, παραχωρεί άδεια προκειμένου να πυροβολήσουν ένα μαύρο ρινόκερο, που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

Η δημοπρασία, που ήταν προγραμματισμένη το προηγούμενο Σάββατο, αναβλήθηκε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες ακτιβιστών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί δημοπρασία, η οποία μάλιστα έφτασε τα 350.000 δολάρια. Όπως το Σάββατο, έτσι και τότε, ο κυνηγετικός σύλλογος είχε αναβάλει τη διαδικασία, μέχρι ο νικητής να καταφέρει να λάβει την απαιτούμενη άδεια για την εισαγωγή του σκελετού του ζώου στις ΗΠΑ.

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη. Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Φύση αναφέρει πως η παρουσία των αφρικανικών ελεφάντων στην Ισημερινή Αφρική έχει συρρικνωθεί με σταθερούς ρυθμούς , από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1979 σε μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2007. Επομένως, θεωρεί πως είναι ένα είδος ευάλωτο και αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

Αντίθετη άποψη έχει ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου Μπεν Κάρτερ, ο οποίος δήλωσε, ότι οι ελέφαντες υπάρχουν σε υπερπληθυσμό σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Ακόμα, συμπλήρωσε πως «οι ελέφαντες, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις δεν αναφέρονται ως απειλούμενα είδη από την Υπηρεσία για τα ψάρια και την άγρια φύση των ΗΠΑ, αυτά τα είδη θηρεύονται, όπου αυτό είναι νόμιμο».

Ο Τζεφ Φλόκεν, περιφερειακός διευθυντής στο Διεθνές ταμείο για την ευημερία των ζώων, χαρακτήρισε τη θέση του συλλόγου ανειλικρινή, τονίζοντας το γεγονός ότι οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι βρίσκονται στη μέση μιας έντονης λαθροθηρίας.

Είναι δεδομένο πως η νέα αναβολή δεν εφησυχάζει κανέναν. Χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι να ακυρωθούν οριστικά τα σχέδια του συλλόγου για το κυνήγι αυτών των ευάλωτων ειδών.
Πηγή: Πηγή: theguardian