Κλείσιμο

Το 2014 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στους ωκεανούς , με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες 0.68 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι 14 από τα 15 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί έχουν συμβεί μετά την αλλαγή του αιώνα.

Οι μακροπρόθεσμες κλιματικές αλλαγές που κυριαρχούν οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα που μολύνει το περιβάλλον μέσω της εκπομπής των αερίων.

Δεν καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

Υπήρχαν μάλιστα κάποιες περιοχές που ήταν πιο δροσερές από το μέσο όρο και άλλες ακόμα πιο δροσερές.

Το συγκλονιστικότερο όμως όλων ήταν ότι σε μεγάλο μέρος της γης και των ωκεανών καταγράφηκε να υπάρχει ρεκόρ θερμότητας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επεσήμανε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν το 2014 σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι υπεύθυνοι ερευνών για την κλιματική αλλαγή δηλώνουν πως το νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας εκθέτει πλήρως τον μύθο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σταματήσει, καθώς η πράγματι η γη θερμαίνεται και αλλάζει το κλίμα.


Αποφυγή επιπτώσεων

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία και πρέπει οπωσδήποτε τα κράτη να θεσπίσουν κανονισμούς και νόμους με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να μειωθούν οι εκπομπές και να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2C.

Οι επιστημονικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα η καύση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Όλα τα έθνη μαζί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο χάρτη πορείας για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την πρόληψη των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.


Πηγή: Πηγή: BBC