Κλείσιμο

Λίμα - Διάσκεψη ΟΗΕ: Συμφωνία στον ελάχιστο παρονομαστή για το κλίμα

Στην παράταση και ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων οι 195 συμμετέχοντες στη διάσκεψη των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Λίμα κατάφεραν το πρωί να συναινέσουν σε πολύ αδρά σημεία ενός σχεδίου συμφωνίας για την προστασία του παγκοσμίου κλίματος. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την τελική παγκόσμια συμφωνία που θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και ψήφισης τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι. Το σχέδιο 37 σελίδων περιλαμβάνει επιθυμίες, προτάσεις, υποδείξεις που δεν είναι δεσμευτικές και εν πολλοίς αοριστίες και ασάφειες.

Από την Κοπεγχάγη στο Παρίσι;

«Το φάντασμα της Κοπεγχάγης απομακρύνεται και αυξάνονται οι ελπίδες για μια επιτυχία στο Παρίσι το 2015», ήταν η πρώτη αντίδραση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αναφερόμενος στην αποτυχημένη διάσκεψη της Κοπεγχάγης του 2009. «Η Λίμα μας προσφέρει μια καλή βάση εργασίας», πρόσθεσε αποφασίζοντας να καθυστερήσει την επιστροφή του στο Παρίσι για να μείνει μέχρι το τέλος και της παράτασης των εργασιών της διάσκεψης. Πρόκειται για μια συμφωνία στο ελάχιστο για τις μελλοντικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που θα πρέπει να ανακοινωθούν πριν την τελική διάσκεψη των Παρισίων τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκπομπές αυτές συνεχώς αυξάνονται, αντί να μειώνονται κατά 2 βαθμούς μέχρι το 2020. Η παγκόσμια συμφωνία που θα υιοθετηθεί του χρόνου στο Παρίσι και θα τεθεί σε εφαρμογή πέντε χρόνια αργότερα θα προετοιμάσει τη διεθνή κοινότητα στην πορεία προς τα εκεί. Οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες βορρά και νότου, βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες είναι μεγάλες.

Ασαφή κριτήρια

Και αυτή ακριβώς η ελάχιστη συμφωνία δεν αναδύει διάθεση για συμβιβασμούς και κοινή φιλόδοξη πορεία για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος, κι αυτό ανησυχεί τη Γαλλία και όσους εργάζονται ήδη τώρα για τη Διάσκεψη των Παρισίων που θα γίνει το Νοέμβριο του 2015. Κατακρίνουν κυρίως το γεγονός ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να καταθέσουν τους στόχους τους μέχρι το Μάρτιο του 2015, ώστε να είναι συγκρίσιμοι. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τη μεθοδολογία συλλογής στοιχείων, το έτος αναφοράς, την περίοδο δέσμευσης και τους σχετικούς τομείς.
Παρ’ όλα αυτά ο Jean Jouzel πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για το Κλίμα ( GIEC), επισημαίνει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι στη Λίμα, συμφωνήθηκε «μια συνεχής αναθεώρηση της συμφωνίας προς τα πάνω, εφ’ όσον υπάρξουν κράτη που θέλουν να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους. Αντίθετα δεν θα είναι επιτρεπτή αναθεώρηση προς τα κάτω, πράγμα πολύ σημαντικό» υπογράμμισε ο J. Jouzel.

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle – Ολυμπία Τσίπηρα/Ειρήνη Αναστασοπούλου