Η Ινδία ξεπερνά την Ελλάδα στην επίδοση για το κλίμα

Η Ινδία έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εκπομπών, αλλά οι συνολικές εκπομπές CO2 έχουν αυξηθεί κατά τα τελευταία πέντε έτη περίπου 40%. Αν και έχει ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα του άνθρακα βιώνει τεράστια ανάπτυξη.
Παρά το γεγονός αυτό, κατετάγη στην 31η θέση του δείκτη των 58 κρατών υπευθύνων για περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας ενέργειας που σχετίζεται με τις εκπομπές CO2. Η επίδοσή της ήταν υψηλότερη από τη Φινλανδία (32), τη Λετονία (33), την Κροατία (34), την Ελλάδα (35), την Αυστρία (36), την Πολωνία (40), τη Βουλγαρία (41), την Ολλανδία (42) και την Εσθονία (46).



Η Ολλανδία έπεσε κατακόρυφα οκτώ θέσεις από πέρυσι, ενώ η Αυστρία πέντε. Οι εκπομπές της Αυστρίας δεν μειώθηκαν και είναι πιθανό να χάσει τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια για το 2020, παρά το υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι επίσης μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη συμβάλει στο Πράσινο Ταμείου για το Κλίμα, είπαν στη EurActiv εμπειρογνώμονες.

Περίπου 300 εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στο δείκτη, ο οποίος βαθμολογεί τις χώρες σχετικά με τις εκπομπές, την ανάπτυξη των εκπομπών, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την πολιτική για το κλίμα.

Τη χειρότερη θέση σε επίπεδο ΕΕ την έλαβε η Εσθονία, που κατετάγη κάτω από την Κίνα (45) και τις ΗΠΑ (44).



Οι ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παγκόσμιες εκπομπές

Οι παγκόσμιες εκπομπές έφθασαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ετοιμότητα για την ανάληψη δράσης για την προστασία του κλίματος, οι ΜΚΟ, δήλωσε.
«Βλέπουμε παγκόσμιες τάσεις, που δείχνουν πολλά υποσχόμενες αλλαγές σε ορισμένους σχετικούς τομείς για την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο Jan Burck της Germanwatch.
«Η αύξηση των εκπομπών έχει επιβραδυνθεί, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς λόγω της μείωσης τους κόστους και των μαζικών επενδύσεων», πρόσθεσε.

Η Κίνα με τις μεγαλύτερες εκπομπές παγκοσμίως, έχει βελτιωθεί σε επίπεδο ενεργειακής απόδοσης, και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα, η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και μετά το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο της ΕΕ για το 2030 τον Οκτώβριο, καλλιεργούνται ελπίδες για μια παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr