«Παχαίνουν» οι παγετώνες της Ανταρκτικής

Οι πάγοι εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένοι παρά τα αρνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην 20η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Λίμα του Περού.

Βάσει του νέου τρισδιάστατου χάρτη υψηλής ανάλυσης που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια υποθαλάσσιου ρομπότ, οι πάγοι της Ανταρκτικής εμφανίζονται σε πολλά σημεία με μεγαλύτερο πάχος από τις αρχικές προβλέψεις των επιστημόνων

Ο Στέφαν Χέντρικς, φυσικός από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Θάλασσα και τους Πόλους του Μπρεμεχάφεν, εκτιμά ότι οι πρόσφατες υποβρύχιες μετρήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, γιατί δίνουν μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση των παγετώνων υποθαλάσσια.

Αξιόπιστες οι μετρήσεις αλλά νωρίς για συμπεράσματα


Για τον Στέφαν Χέντρικς οι μετρήσεις αυτές είναι αξιόπιστες «με ακρίβεια εκατοστού», παρά το γεγονός ότι το ρομπότ κατά την κίνησή του συμπαρασύρει μαζί του τμήματα πάγου. Τα αποτελέσματα αφορούν περιοχές που εκτείνονται από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα.

Μπορούν όμως τα νέα στοιχεία για την αύξηση του πάχους των παγετώνων της Ανταρκτικής να λειτουργήσουν ως αντεπιχείρημα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την ταύτισή της με την υποχώρηση των παγετώνων; «Δεν θα το έβλεπα έτσι», αναφέρει ο Στέφαν Χέντρικς υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα πρέπει να αποτιμηθούν προσεκτικά.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την Ανταρκτική έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχες μετρήσεις στην Αρκτική, όπου οι πάγοι υποχωρούν δραματικά. Γι'αυτό το θέμα ο γερμανός ειδικός αναφέρει πως αυτό είναι λογικό εξαιτίας των διαφορετικών γεωλογικών και κλιματικών συνθηκών στις δύο περιοχές: «Στην Αρκτική έχουμε έναν ωκεανό που περιβάλλεται από τμήματα γης. Στην Ανταρκτική ένα τμήμα γης που βρίσκεται στη μέση. Πρέπει κανείς να λάβει κυρίως υπόψη το γεγονός ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής 'παχαίνουν' κυρίως το χειμώνα, ενώ στην Αρκτική οι πάγοι ‘αδυνατίζουν' κατά το αρκτικό καλοκαίρι».

Σε κάθε περίπτωση ο γερμανός ειδικός θεωρεί πως είναι ακόμη νωρίς για να συνάγουμε τελικά συμπεράσματα για την ύπαρξη σχέσης αιτίου-αιτιατού μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της υποχώρησης των πάγων στους Πόλους.

Για την ώρα αυτό που προέχει είναι η προσεκτική μελέτη της εξέλιξής τους.

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle-Irene Quaile / Δήμητρα Κυρανούδη