Οι κλιματικοί κίνδυνοι του 2090 είναι ήδη εδώ

Η ραγδαία κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στο μέλλον, προειδοποιεί αναφορά της Royal Society.

Μέχρι το 2090 οι κάυσωνες θα έχουν δεκαπλασιαστεί, οι πλημμύρες θα τετραπλασιαστούν και ο κίνδυνος ξηρασίας θα είναι ετησίως τριπλάσιος από τον σημερινό, εκτιμούν οι επιστήμονες, προβλέποντας πως ο πληθυσμός του πλανήτη θα σκαρφαλώσει στα 9 δισεκατομμύρια.

«Το πρόβλημα δεν επίκειται, είναι ήδη εδώ», παρατηρεί η καθηγήτρια Τζωρτζίνα Μέις-από τους βασικούς συγγραφείς της αναφοράς.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μένουν στις λάθος περιοχές όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανότερο να τους πλήξουν», παρατηρεί η Μέις, «και μέχρι το 2090, θα είμαστε πολλοί περισσότεροι εδώ».

Οι κάτοικοι των παραλιακών πόλεων σύντομα θα πρέπει σύντομα να «κοιτάξουν στα μάτια» την αργή άνοδο των ωκεανών, ενώ οι ακραίοι καύσωνες θα μας καθηλώνουν σε εσωτερικούς χώρους για αρκετές εβδομάδες στη σειρά, σημειώνεται στην αναφορά.

Για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών, οι επιστήμονες προτείνουν διπλή στρατηγική προσέγγισης: από τη μία φτηνές, απλές δράσεις όπως η αναβάθμιση των ταρατσών σε πράσινες στέγες και η φύτευση δέντρων, κι από την άλλη τιτάνια εργα όπως η ανέγερση «θαλασσίων τειχών» που θα ανακόψουν την σταδιακή βύθιση των σύγχρονων πόλεων.

«Καθώς οι αστικές περιοχές διαρκώς θα επεκτείνονται, οι κινήσεις των κυβερνήσεων σε συνδυασμό με τις πολιτικές των πολυεθνικών, θα καθορίσουν την αντοχή του είδους μας απέναντι στις μελλοντικές κακουχίες», σχολιάζουν οι επιστήμονες στο περιθώριο της αναφοράς.

Πηγή: skai.gr-Πάνος Σάκκας