Γιατί συρρικνώνεται η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Ενδεικτικό παράδειγμα η αντικατάσταση του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκου (χημικού μηχανικού) από Διοικητικό – Οικονομικό, υπάλληλο.

Ερωτήματα όμως γεννά και η μη υπογραφή από τον ειδικό γραμματέα προστίμων, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που έχουν επιβάλλει οι επιθεωρητές σε εταιρίες που εντοπίστηκαν να καταστρατηγούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, με πράξεις που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι εισηγήσεις των επιθεωρητών εδώ και μήνες παραμένουν στο συρτάρι του ειδικού γραμματέα.

Η συρρίκνωση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποτέλεσε όμως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να αποκατασταθούν φίλοι και γνωστοί. Όπως η περίπτωση της μοναδικής μηχανικού στο Τμήμα Κατεδαφίσεων, που φεύγει από την Υπηρεσία για να αναλάβει διευθύντρια του γραφείου ειδικού γραμματέα του Υπουργείου.

Τα ερωτήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από σήμερα άρχισαν να επιστρέφονται ατύπως πράξεις - βεβαιώσεις του καρατομηθέντος γενικού επιθεωρητή, ως μη αποδεκτές, από την διοίκηση. Ήδη υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το ποιες υποθέσεις επιστρέφονται ή πρόκειται να επιστραφούν, δεν θα κάνουμε ωστόσο καμιά δημοσιοποίηση έως ότου διασταυρώσουμε τις σχετικές πληροφορίες.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οφείλει να διερευνήσει και τον ρόλο γνωστών σε αυτή «διαδρομιστών» στο Υπουργείο και τις Υπηρεσίες, οι οποίοι αν και μέτοχοι εταιριών που τελούν υπό έλεγχο, περνούν αρκετές ώρες στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (και δεν αναφερόμαστε κατ΄ ανάγκη στον υπουργό) και συνεργατών τους.

Καλό είναι να διερευνηθεί (και να δοθούν απαντήσεις) σχετικά με τον ρόλο πρώην στελεχών του Υπουργείου ή ατόμων που έχουν μαζί τους εξ αγχιστείας συγγενική σχέση, που είτε με την φυσική τους παρουσία είτε τηλεφωνικώς προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την πορεία των ελέγχων και επηρεάσουν την κρίση των επιθεωρητών ή του γενικού επιθεωρητή. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, να στήνονται κάποια «μαγαζάκια» με αντικείμενο δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ουσιαστικώς μέσω αυτών να δρομολογούνται καταστάσεις για την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων, μέσω αφανών ή ημιαφανών συνεργασιών με φορείς τους δημοσίου (υπό την ευρεία έννοια) είτε με ιδιωτικές εταιρίες. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αυτών των «μαγαζιών» με την πρώην ιδιότητα τους καταγγέλλουν ή επιβάλλουν πρόστιμα σε συγκεκριμένες εταιρίες κι εν συνεχεία, μέσω του φορέα που έχουν, ως ιδιώτες, συστήσει να πλέκουν το εγκώμιο των συγκεκριμένων εταιριών, με διθυραμβικές ανακοινώσεις... Τυχαίο;

Αλλά η συρρίκνωση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, είναι και «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών μεταξύ Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, με φόντο την προώθηση κάποιων μεγάλων έργων, για την ορθότητα σχεδιασμού των οποίων οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις.

Όλα αυτά που προαναφέρθηκαν είναι ένα «κουβάρι» που πρέπει να ξεμπλέξει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Διότι: 

- Η υπηρεσία δούλευε νυχθημερόν ανεξαρτήτως ωραρίου, πάντα στην πρώτη γραμμή των ελέγχων. 

- Λειτουργούσε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες 

Φυσικά, ευχόμαστε με τη νέα της δομή η νευραλγική αυτή υπηρεσία να συνεχίσει το έργο της μιας και τα αποτελέσματά της έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Πηγή: του Δημήτρη Λάππα