Εργα για τα απορρίμματα σε Πύργο, Θράκη και Στερεά Ελλάδα

Προχωρούν από το υπουργείο περιβάλλοντος οι διαδικασίες για τη διαχείριση των αποβλήτων στους δήμους Πύργου, Νέστου, Δράμας και σε αρκετούς δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την πορεία των έργων, θα σταματά η λειτουργία των παράνομων χωματερών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 2 δεκαετίες στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Η μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων στον Πύργο Ηλείας ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Επισημαίνεται ότι σημαντικά πρόσφατα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης στις παραπάνω Περιφέρειες, είναι επίσης:
• Η εν εξελίξει κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Νομού Ηλείας με πόρους ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 11.423.388 ευρώ, που ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο 2015.
• Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Νομού Ηλείας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΕΠΠΕΡΑΑ ύψους 13.692.000 ευρώ.
• Η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 5.530.500 ευρώ της πράξης «Εφαρμογή Σχεδίου Διευθέτησης και συμπλήρωση υποδομών ΧΥΤΑ νομού Ξάνθης».
• Η προώθηση με ταχείς ρυθμούς της διαδικασίας επιλογής αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (Αλεξανδρούπολη), συνολικού κόστους επένδυσης 60.000.000 ευρώ.
• Η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θήβας, προϋπολογισμού 17.412.162,5 ευρώ και πόρους από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
• Η δημοπράτηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Φωκίδας, προϋπολογισμού 13.877.374,6 ευρώ και πόρους από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει :
«Με την υπογραφή των ΚΥΑ για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και την επίσπευση της υλοποίησης των σύγχρονων υποδομών, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Παράλληλα, κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την αποτροπή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήδη, σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση. Απομένουν η Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές με ειδικές δυσκολίες, για τις οποίες εξελίσσεται επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης.
Με την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, οι απαράδεκτες πρακτικές Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν και προσδίδεται στην περιβαλλοντική προστασία αναπτυξιακή διάσταση.»

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου