Ευρωπαϊκή συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία των πολιτών, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα [που θα γίνουν το 2015 στο Παρίσι] για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα», έγραψε στο Twitter ο κ. Ρομπάι.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσης σε δύο ακόμη ενεργειακούς στόχους έως το 2030.

Πρώτον, συμφώνησαν στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% του συνόλου που καταναλώνεται, και αφετέρου συμφώνησαν στη βελτίωση του μέτρου της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά 27%.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο κ. Ρομπέι σημείωσε πως ορισμένα από τα φτωχότερα μέλη της Ένωσης θα λάβουν βοήθεια, ακόμα και χρηματοδοτική, προκειμένου να πετύχουν τους συμφωνημένους στόχους.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις για να βελτιωθεί η ροή των προμηθειών ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός», ωστόσο στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace επέκριναν τα μέτρα ως ένα «πολύ μέτριο πακέτο».
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό, Newsdesk ΣΚΑΪ