Στο εδώλιο (ξανά) για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

Ολοκληρώνεται και σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο της Πάτρας, η δίκη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.

Οι 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο πρώην δήμαρχος στη Ζαχάρω Πανταζής Χρονόπουλος αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές.

Στο εφετείο της Πάτρας, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων εκ των συνολικά πέντε κατηγορουμένων, ως υπαίτιοι για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο εισαγγελέας, στη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως την περίοδο εκείνη, και ο πυροφύλακας της Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας. Επίσης, ζήτησε να κριθεί ένοχη για εμπρησμό και η ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος της κοινότητας Παλαιοχώρι, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι φλόγες, όταν το μαγειρικό σκεύος στο οποίο έφτιαχνε κόλλυβα άρπαξε φωτιά.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό ήταν οι εξής:
Σοφία Νικολοπούλου, ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.
Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.
Πανταζής Χρονόπουλος, έκπτωτος δήμαρχος Ζαχάρως, ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.
Παναγιώτης Τσούρας, πυροφύλακας εποχικός, ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.
Μιχαλόπουλος Νικόλαος, πρώην διοικητής Π.Υ. Κρεστένων, ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Φώτης Παππάς, πρώην υπαρχηγός Π.Σ, αθώος.
Για τον Πανταζή Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Τσούρα το δικαστήριο πρωτόδικα δεν είχε δεχθεί κανένα ελαφρυντικό ενώ για τους υπόλοιπους δέχθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Κλείνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας τόνισε: «Οι παραλείψεις που έγιναν πρέπει να εντοπιστούν και να μην ξαναγίνουν. Και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι η αποφασιστικότητά μας, είτε ατομικά είτε ως φορέων εξουσίας, να μην τις επαναλάβουμε ξανά».
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου