Πρόγραμμα μετατροπής γεωργικών αποβλήτων σε ζωοτροφές προωθεί η ΕΕ

«Η μετατροπή γεωργικών αποβλήτων σε ζωοτροφές θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους γεωργούς, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ζωοτροφών», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας στους κλάδους συλλογής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας και παρασκευής ζωοτροφών

«Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση στον κόσμο χάνεται ή καταλήγει στα σκουπίδια –συνολικά 1,3 δισ. τόνοι τον χρόνο– και η μεταποίηση τροφίμων ευθύνεται για μεγάλη ποσότητα αυτών των σκουπιδιών,” εξήγησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος NOSHAN, Μόντσε Ζόρμπα, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο LEITAT της Ισπανίας. «Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας από οποιοδήποτε άλλο είδος διατροφής, με συνέπεια τη μεγάλη σπατάλη πόρων, όπως νερού, γης, ενέργειας, εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου» είπε.

Tο πρόγραμμα NOSHAN θα μετατρέπει, με χαμηλό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων – ιδίως φρούτων, οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων – σε ζωοτροφές, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση ενέργειας.

 Οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα βοηθούν τις γεωργικές επιχειρήσεις να ανακτούν τις θερμίδες που περιέχονται σε τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή αυτών των τροφίμων, και θα συνεπάγονται σημαντική μείωση της χρήσης νερού (τα απορρίμματα τροφίμων ευθύνονται για περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης γλυκού νερού).

H παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050, ενώ μια απότομη αύξηση της χρήσης βιομάζας θα ασκήσει επίσης πίεση στη γεωργία. Η ΕΕ επενδύει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία για μια ευρωπαϊκή βιοοικονομία που αξιοποιεί στο έπακρο τους ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους. Η ΕΕ πραγματοποιεί το 18% των εξαγωγών τροφίμων παγκοσμίως, αξίας 76 δισ. ευρώ. Αλλά στην ΕΕ, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τα γεωργικά απόβλητα αποτελούν τροχοπέδη για τους γεωργούς και κοστίζουν χρήματα στους φορολογουμένους –μεταξύ 55 και 99 ευρώ ανά τόνο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ