Διημερίδα για την θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Σαντορίνης

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα διημερίδα με θέμα: "Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Σαντορίνης: τα επόμενα βήματα" στο Πολιτιστικό Κέντρο «Εστία», στον Πύργο Σαντορίνης όπου θα τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας περιοχής του νησιού.

Η διημερίδα αποσκοπεί τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπό εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη, όσο και στην έκφραση και σύνθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τοπικών παραγόντων, με στόχο την επίτευξη κοινού οράματος και τον καθορισμό των μελλοντικών βημάτων προς την υλοποίηση αυτού.

Το πρόγραμμα της διημερίδας διαχωρίζεται σε δύο περιόδους, όπου την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα όσον αφορά την κατεύθυνση δημιουργίας της προστατευόμενης περιοχής της Σαντορίνης, τα κύρια ευρήματα σχετικής μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, καθώς και τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία για τη θεσμοθέτηση μιας ΘΠΠ. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι και εκφραστές των βασικών εταίρων αυτής της προσπάθειας θα μοιραστούν με το κοινό τις απόψεις και προσδοκίες τους από τη ΘΠΠ Σαντορίνης.

Κατεβάστε σε αρχείο pdf το πρόγραμμα της διημερίδας!

Η διημερίδα θα συνεχιστεί την Κυριακή στις 12:00, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. αλιείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, επιστήμονες, απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, κατοίκους του νησιού και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο), με στόχο τον καθορισμό πλαισίων και στόχων προς την τελική ίδρυση της ΘΠΠ.

Η θαλάσσια προστασία της περιοχής της Σαντορίνης πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω χάραξης στόχων και προτεραιοτήτων για την προστασία της θάλασσας, των πολυάριθμων αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές της διημερίδας Πιερ Υβ Κουστώ , Πέτρος Νικολαΐδης (Cousteau Divers), Μαρία Σαλωμίδη, Συλβαίν Γιακουμή (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) καθώς και Παρασκευή Νομικού (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωεπιστημών του Εθνικού Καποδιστριακο).


Πηγή: skai.gr