Ευρωβουλή προς Κομισιόν: Οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, απέστειλε επιστολή στον Jean-Claude Juncker, προτρέποντάς τον να συμπεριλάβει την αειφόρο ανάπτυξη στο χαρτοφυλάκιο του Jyrki Katainen, αρμοδίου Επιτρόπου για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Ο Schulz είχε λάβει αίτημα από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Giovanni La Via, και από τους συντονιστές των πέντε κυριότερων πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι).

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι οι πολιτικές για το περιβάλλον, το κλίμα και την αλιεία υποβιβάστηκαν στην Επιτροπή του Juncker, και ότι ως ο νέος Πρόεδρος φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όχι ανάπτυξη, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη

Το διατομεακό θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης δεν έχει ενσωματωθεί στο χαρτοφυλάκιο ούτε στην επιστολή της αποστολής προς τον Αντιπρόεδρο Katainen, είπαν οι ευρωβουλευτές σε μια επιστολή τους που είδε η EurActiv.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Αντιπρόεδρος Katainen δεν καλείται να ενσωματώσει, ούτε να λάβει υπόψη αυτή τη διάσταση, ενώ συντονίζει και καθορίζει επιλογές πολιτικής για την Κομισιόν στους τομείς της απασχόλησης, της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους.

Παρόλο που η λέξη «βιώσιμη» αναφέρεται στην επιστολή της αποστολής προς τον Φιλανδό μέσω του συντονισμού της ενδιάμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής Ευρώπη 2020, δεν έχει τεθεί ρητώς στο ίδιο επίπεδο με τη διάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Τονίζοντας ότι η Επιτροπή (της Ευρωβουλής) δεν αμφισβητεί τη νέα δομή της Κομισιόν με τις θέσεις των αντιπροέδρων, οι ευρωβουλευτές αναρωτιούνται γιατί η σαφής δέσμευση για την πράσινη ανάπτυξη, που περιγράφηκε με σαφήνεια από τον Juncker στην ομιλία του προς το Κοινοβούλιο, δεν διατυπώθηκε σωστά στην αποστολή του Katainen, αφού θα συντονίζει το έργο των Επιτρόπων Vella και Andriukaitis. Οι Επίτροποι Μάλτας και της Λιθουανίας έχουν αντίστοιχα τα χαρτοφυλάκια του Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, και Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Η αειφόρος ανάπτυξη και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι πρωταρχικοί στόχοι της ΕΕ που καθορίζονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και πρέπει να περιληφθούν στα χαρτοφυλάκια των αντιπροέδρων, δεδομένου ότι έχουν ένα ρόλο συντονιστικό και το δικαίωμα του «βέτο», λένε οι ευρωβουλευτές.

Το Περιβάλλον και το κλίμα δεν είναι «Σταχτοπούτα»

Η προτεινόμενη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει στο περιθώριο τα θέματα βιωσιμότητας και υπάρχει κίνδυνος να τορπιλίσει χρόνια περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γράφει ο Tony Long, σε άρθρο του στην EurActiv. Με την κοινοβουλευτική ακρόαση να αρχίζει σήμερα (29 Σεπτεμβρίου), η πίεση στον Juncker αυξάνεται.

Ο Schulz έχει ζητήσει απάντηση από τον Juncker σήμερα. Σε προηγούμενη επιστολή που απέστειλε μια ομάδα ευρωβουλευτών εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον παραμερισμός της αειφόρου ανάπτυξης, ο Juncker απάντησε ότι «η ανάπτυξη μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά, μόνο αν είναι σε θέση να διαρκέσει ή να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Αειφόρος ανάπτυξη είναι η ταυτόχρονη εξέταση της οικονομίας, της ζωής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ευημερίας. Θα ήταν πολύ περιοριστικό να την θέσω υπό την ευθύνη μόνο ενός Επιτρόπου», υποστήριξε.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr