Δράσεις αλλά και εμπόδια στην ανακύκλωση συσκευασιών

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας. Η ανακύκλωση γίνεται σε 274 Δήμους σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 87% του πληθυσμού.
Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δημιουργώντας 2.200 θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωποι του συστήματος ζήτησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος την υποστήριξη σε επί μέρους προβλήματα λειτουργίας όπως η άτυπη συλλογή, η εισφοροδιαφυγή, η διασφάλιση της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού μέσα από ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους και έθεσαν ορισμένα οικονομικά αιτήματα εν όψει της κατάρτισης του νέου εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου. Δεσμεύτηκαν στην ενδυνάμωση των προσπαθειών επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα της προώθησης της ανάκτησης της γυάλινης συσκευασίας μέσω ειδικών κωδώνων.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε μια ουσιαστική τομή στο έργο της Ανακύκλωσης, ευρεία ενημέρωση και άμεσες δράσεις, με αισθητά αποτελέσματα στην κοινωνία και τους πολίτες που πρόθυμα την αγκαλιάζουν, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΚΑ την θεωρεί πυλώνα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με αναπτυξιακή προοπτική. Υπογράμμισε την ευθύνη της Εταιρείας στην επίτευξη των εθνικών στόχων της ανακύκλωσης συσκευασιών που η εθνική και κοινοτική νομοθεσία ορίζει. Διαβεβαίωσε για την αποδοχή οποιασδήποτε θετικής πρότασης στην κατεύθυνση αυτή αλλά απέκλεισε κάθε σκέψη αύξησης εισφορών ή επιβολής νέων τελών ανακύκλωσης, που σ’ αυτή τη συγκυρία θα επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις. Αναγνώρισε τον καταλυτικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο έργο της ανακύκλωσης και ζήτησε από την ΚΕΔΕ προτάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής του, βελτίωσης των υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και λύσεις πρωτοπόρας και σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, με συναντίληψη και αίσθημα συνευθύνης.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου