"Νεκροταφείο" ψαριών η λίμνη Βιστωνίδα - εκατοντάδες νεκρά ψάρια (φωτό)

Ένα απέραντο νεκροταφείο ψαριών θύμιζε το πρωί του Σαββάτου η Λίμνη της Βιστωνίδας στην Ξάνθη, καθώς εντοπίστηκε τεράστιος αριθμός νεκρών ψαριών κοντά στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, στην περιοχή του Πόρτο Λάγους.

Τα νεκρά ψάρια, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες, επέπλεαν στην επιφάνεια της Λίμνης ενώ κατά δεκάδες συγκεντρώνονταν στις όχθες του ποταμού, ενώ πολύ γρήγορα έφτασαν μέχρι και το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων.



Σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiToday.com όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο θάνατος των ψαριών επήλθε από την ασφυξία που προκάλεσε η έλλειψη οξυγόνου, μέσα στη Λίμνη. Κάτω από συνθήκες που μέχρι στιγμής διερευνώνται το φυτοπλαγκτόν της Λίμνης νέκρωσε με αποτέλεσμα να εγκλωβίσει το οξυγόνο και τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό τα αίτια του οποίου εξετάζουν ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή. Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, παρουσία αρμοδίων φορέων και επιστημόνων, οπού εξετάστηκαν τα έως τώρα στοιχεία γύρω από την καταστροφή αλλά και οι επόμενες ενέργειες.



Όπως προκύπτει, το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την θανάτωση των ψαριών. Τα νεκρά ψάρια που είχαν φτάσει έως το Λιμάνι συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν από την περιοχή ώστε να ακολουθήσει η υγειονομική ταφή τους όπως προβλέπεται σχετικώς, ενώ από τις πρώτες μετρήσεις των επιστημόνων μέσα στη Λίμνη φαίνεται πως το οξυγόνο έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Η ζημιά που έχει υποστεί στην παραγωγή του ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Πηγή: skai.gr