Κλείσιμο

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τον ΧΥΤΑ της Ζακύνθου

Καταδικαστική για την Ελλάδα ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, ο οποίος επί σειρά ετών λειτουργεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μέσα σε περιοχή Natura, και πιο συγκεκριμένα δίπλα σε μία ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για την ωοτοκία της απειλούμενης και προστατευόμενης χελώνας Caretta-Caretta.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί παρά το γεγονός ότι από το 1999 έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 10 αυτοψίες που διαπίστωναν το πρόβλημα.

Αναφέρεται επίσης πως οι ελληνικές Αρχές ανέχονται τη συνέχιση λειτουργίας ενός ήδη υπερ-κορεσμένου ΧΥΤΑ και δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εύρεση λύσης και τη μεταφορά του σε άλλη περιοχή.

Αντιθέτως, επέκτειναν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς να προχωρήσουν σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου έχει επανειλημμένως προκαλέσει προβλήματα, καθώς συχνά λόγω των βροχοπτώσεων μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων καταρρέουν, ενώ υγρά λύματα καταλήγουν στο κόλπο του Λαγανά, μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Η παραπομπή στο ευρωδικαστήριο έγινε το 2012 και η καταδικαστική απόφαση ήρθε δυο χρόνια μετά.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου