Κλείσιμο

Αρχίζει, στην Πελοπόννησο, το πρώτο έργο ΣΔΙΤ

Με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αρχίζει στην Πελοπόννησο το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, για τη λειτουργία του οποίου θα επενδυθούν 130 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυο χρόνια. Ακόμα 30 εκ. ευρώ θα δοθούν για την αποκατάσταση των 82 παράνομων χωματερών που λειτουργούσαν στην περιοχή.

Το έργο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου καλύπτει τους πέντε νόμους περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (που θα γίνουν στην Τρίπολη, στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας) και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (στην Τενέα Κορίνθου, και στη Νέα Κίο Άργους).

Το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων είναι ιδιαίτερα αυστηρές, η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται σε κλειστά συστήματα ώστε να αποφεύγονται οι οσμές και να ελαχιστοποιούνται οι αέριες εκπομπές, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τη διαχείριση των υγρών απόβλητων, ώστε να μην επηρεαστούν οι υπόγειοι υδροφορείς.

Στο παρελθόν, έντονες αντιδράσεις σχετικά με τη χωροθέτηση των μονάδων εκδηλώθηκαν από τοπικές κοινωνίες, τις οποίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, διαχειρίστηκε επιτυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για τα επόμενα 25 χρόνια είναι η ΤΕΡΝΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ στη σύμβαση θα περιλαμβάνεται και ο όρος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων, που σε ετήσια βάση ορίζεται σε 150.000 τόνους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, το κόστος διαχείρισης ανά τόνο θα ανέρχεται σε 60-70 ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει εντός διμήνου, ενώ η κατασκευή των μονάδων θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Ωστόσο, 10 μήνες μετά την υπογραφή θα ξεκινήσει η μεταβατική φάση διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και επαναπροώθηση των πρώτων υλών στην παραγωγή βιο-αερίου από τα σκουπίδια, ενώ θα παρεμβάλλεται μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων και στους χώρους ταφής θα καταλήγουν μόνο τα υπολείμματα της επεξεργασίας.

Παράλληλα με την Πελοπόννησο, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχων και την υλοποίηση 13ων, συνολικά, ΣΔΙΤ στην επικράτεια, προκείμενου στους επόμενους 10 μήνες να κλείσουν οι ανοιχτές χωματερές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και να προχωρήσει παράλληλα η περιβαλλοντική αποκατάσταση τους πριν το τέλος του 2015.

Στόχος είναι να επιτύχει η Ελλάδα μείωση του χρηματικού προστίμου που θα επιβληθεί από το Ευρωδικαστήριο, κατά 10 εκ. ευρώ, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών.

Το τελικό πόσο του προστίμου αναμένεται να ανακοινωθεί το Φθινόπωρο.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου