Ακαθαρσίες Νεάντερταλ αποκαλύπτουν ότι ήταν και χορτοφάγοι

Η παλαιότερη αντίληψη ότι οι Νεάντερταλ ήσαν πρωτόγονοι που έτρωγαν μόνο κρέας, πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η ανάλυση των αρχαιότερων κοπράνων των προϊστορικών «ξαδέρφων» του ανθρώπου (και γενικότερα των αρχαιότερων ανθρώπινων κοπράνων), που έχουν ποτέ βρεθεί, δείχνει ότι οι στενοί συγγενείς μας ήσαν και χορτοφάγοι, συνεπώς έκαναν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Οι Αμερικανοί και Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής την γεωαρχαιολόγο Αϊνάρα Σιστιάγα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, εντόπισαν απομεινάρια ανθρωπίνων κοπράνων στην περιοχή Ελ Σαλτ της Ισπανίας, όπου ζούσαν Νεάντερταλ πριν από 45.000 έως 60.000 χρόνια.

Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε μέσα στα κόπρανα χημικές ουσίες που υπάρχουν τόσο στα ζώα όσο και στα φυτά, γεγονός που αποτελεί την πρώτη άμεση ένδειξη ότι οι Νεάντερταλ δεν περιορίζονταν στο κρέας, αλλά έτρωγαν μάλλον ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, από ρίζες και φύλλα έως μούρα και καρπούς, ανάλογα με το τι υπήρχε διαθέσιμο κάθε εποχή στο περιβάλλον τους.
Οι Νεάντερταλ εκτιμάται ότι, αφού συνάντησαν τον Homo sapiens και ήλθαν σε επιμιξία μαζί του, εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 35.000 χρόνια.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0101045
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ