Κλείσιμο

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος προωθήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την χωροταξική και την πολεοδομική μεταρρύθμιση από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, προκειμένου, όπως υπογραμμίζεται, να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας.

«Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ταγαράς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις, ενώ όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι "θεσμικές γραμμές" συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ».

Ειδικότερα, στόχο αποτελεί η απλούστευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο.

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται επίσης η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, δηλαδή των σχεδίων του χώρου, από επτά σε τέσσερα, ενώ δίνεται σαφής κατεύθυνση του κάθε σχεδίου.

Στόχο αποτελεί και το ζήτημα της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι εγκρίσεις θα περνάνε πλέον από την αποκεντρωμένη διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν έως και τρία χρόνια.

Επιπλέον επιταχύνεται και η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης στα δύο χρόνια, καθώς ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr