Η UNESCO καταδικάζει τη ρίψη σκουπιδιών στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Η Unesco καταδίκασε την έγκριση από τις αυστραλιανές αρχές της ρίψης μπαζών από έργα βυθοκόρησης στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, απειλώντας να το εντάξει στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την επέκταση του λιμανιού εξαγωγής άνθρακα και η Διεύθυνση του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος ενέκρινε τη ρίψη τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποβλήτων από έργα βυθοκόρησης στα νερά του πάρκου.

Οι οικολόγοι φοβούνται μια ακόμη ταχύτερη επιδείνωση της κατάστασης του υφάλου που έχει ήδη χάσει περισσότερο από το ήμισυ των κοραλλιών του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες λόγω της επίδρασης παραγόντων μετεωρολογικών (καταιγίδες), κλιματικών (φαινόμενο του θερμοκηπίου) και βιομηχανικών.

Η Unesco "λαμβάνει υπόψη με ανησυχία και λύπη" την απόφαση των αυστραλιανών αρχών και ζήτησε από την Καμπέρα να παραδώσει νέα έκθεση στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς που να αποδεικνύει το αβλαβές των ρίψεων αυτών.

Η Unesco εκφράζει την ανησυχία της για τη "σοβαρή φθορά" που έχει υποστεί το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα και συστήνει στην επιτροπή να εξετάσει την εγγραφή του το 2015 στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς "ελλείψει σημαντικής προόδου".

Η Αυστραλία υπεραμύνθηκε των επιδόσεών της το Φεβρουάριο για την προστασία του Μεγάλου Φράγματος. "Η εξαίρετη οικουμενική αξία και η ακεραιότητα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες", εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ.

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, η Αυστραλία έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση ενός κοραλλιοφάγου αστερία και καταβάλλει προσπάθειες για να μειωθούν οι ρίψεις φερτών υλικών και νιτρικών ενώσεων που προέρχονται κυρίως από τη γεωργία.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν ενέκρινε κανένα σχέδιο ή έργο που ενδέχεται να έχει "απαράδεκτες" επιπτώσεις στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα.
Πηγή: skai.gr