Ευρωπαϊκό βραβείο για τις Πρέσπες

Ως κορυφαίο οικοσύστημα στην Ευρώπη για το 2013 χαρακτηρίστηκε το οικοσύστημα στις Πρέσπες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν οι λίμνες των Πρεσπών κατατάσσονται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους υγρότοπους της Μεσογείου λόγω των εκατοντάδων σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι επιστήμονες της εταιρείας προστασίας Πρεσπών θεωρούν ότι η διάκριση είναι ιδιαίτερα τιμητική και για την Ελλάδα όμως η προστασία των λιμνών πρέπει να συνεχιστεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και για την τοπική ανάπτυξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών τιμάται με αυτό το βραβείο, μιας και το 2009 το πρόγραμμα LIFE «Προστασία και Διατήρηση ειδών πουλιών προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα» απέσπασε και πάλι το βραβείο ως κορυφαίο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία πολύ τιμητική διάκριση που κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει σε τέσσερα ή πέντε προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βράβευση γίνεται με κριτήρια την καλύτερη υλοποίηση και διαχείριση των έργων βάσει αρχικού πλάνου και αποτελεσμάτων.

Η Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Η βράβευση αυτή μας δίνει διπλή χαρά, όχι μόνο γιατί είναι η δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας τιμά με αυτό το βραβείο, αλλά και γιατί μέσα στο περιβάλλον απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί για το ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό έργο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την υποστήριξη της κοινωνίας και μάλιστα διακρίνονται διεθνώς για αυτό. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι περήφανη για την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αλλά και για τις δεκάδες αφανείς ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα με διαφανείς διαδικασίες προσφέροντας σημαντικότατο κοινωνικό έργο, η καθεμία στον τομέα της. Ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς φορείς, όπως το Δήμο Πρεσπών, τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, το Δημοτικό Σχολείου Αγίου Γερμανού και όλους τους κατοίκους των Πρεσπών που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και φυσικά το ίδρυμα MAVA – Fondation pour la nature που επί χρόνια στηρίζει το έργο μας».

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου