Το Τόκιο θα σεβαστεί την απόφαση του OHE και θα σταματήσει την φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία, αν και "βαθιά απογοητευμένη" θα σεβαστεί την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, η οποία της έδωσε σήμερα εντολή να σταματήσει την φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

"Ως χώρα που σέβεται το νόμο (. . .) και υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Ιαπωνία θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου", δήλωσε ο Κότζι Τσουρουόκα σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία.
Το ΔΠΔ έκρινε ότι η Ιαπωνία συγκαλύπτει μια εμπορική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας.

"Οικονομικά κίνητρα μάλλον, παρά καθαρά επιστημονικά κριτήρια έχουν μεσολαβήσει στην σύλληψη του προγράμματος" αυτού, υποστήριξε ο Πίτερ Τόμκα, ο πρόεδρος του ΔΠΔ στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη στην Χάγη.

Με την απόφασή του αυτή το ΔΠΔ δικαίωσε την Αυστραλία, η οποία είχε προσφύγει το 2010, επιχειρηματολογώντας ότι η Ιαπωνία καταχράται ένα "παραθυράκι" στο διεθνές μορατόριουμ στην φαλαινοθηρία, το ότι δηλαδή αυτή επιτρέπεται μόνον για επιστημονικούς σκοπούς.

Το ΔΠΔ επισήμανε εξάλλου σήμερα την "έλλειψη διαφάνειας" στην καθιέρωση "μη λογικών" ποσοστώσεων, όπως και τον μειωμένο αριθμό επιστημονικών εκδόσεων στο πλαίσιο του ιαπωνικού ερευνητικού προγράμματος JARPA II.

"Η Ιαπωνία οφείλει να ακυρώσει όλες τις άδειες ή εξουσιοδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο του JARPA II και να απέχει από την χορήγηση οποιασδήποτε νέας άδειας βάσει αυτού του προγράμματος", έδωσε σήμερα εντολή το ΔΠΔ.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή εξέφρασαν λίγο αργότερα οι αρχές της Αυστραλίας που προσέφυγαν στο διεθνές δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Πίτερ Γκάρετ δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του ΔΠΔ να σταματήσει η Ιαπωνία την φαλαινοθηρία στο όνομα της επιστήμης.
"Η απόφαση αυτή από το διεθνές δικαστήριο, η οποία είναι απολύτως σαφής και πλήρως κατανοητή, αιτιολογεί την απόφαση που πήραμε να προσάγουμε την Ιαπωνία στο δικαστήριο", σημείωσε ο ίδιος.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες δύο χώρες στον κόσμο που συνεχίζουν επισήμως να επιδίδονται στην φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς βάσει μιας ένστασης που είχε υποβληθεί κατά του μορατόριουμ του 1986 της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, το οποίο την απαγορεύει.
Πηγή: skai.gr