Ζώντας με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Mετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ενέκρινε τη νέα της έκθεση. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της 5ης έκθεσης της IPCC, η οποία δεν αποτυπώνει μόνον τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος αλλά και πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει και να τις διαχειριστεί ο άνθρωπος. Υπό αυτή την έννοια η νέα έκθεση αποτελεί μια σημαντική βάση για τις μελλοντικές πολιτικές συζητήσεις όσον αφορά την προστασία του κλίματος.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα, δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ενώ η μέση θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά. «Το πρώτο μέρος της έκθεσης ήρθε να υπογραμμίσει ότι απαιτείται επειγόντως αναπροσαρμογή», σχολίασε τότε ο εκπρόσωπος του WWF στις Βρυξέλλες Στέφαν Ζίνγκερ.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων δεν μπαίνουν μόνον μεμονωμένες ήπειροι και χώρες, αφού εστιάζει, για παράδειγμα, και στις συνέπειες που έχει η αλλαγή του κλίματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. «Δεν αρκεί να παρακολουθεί και να καταγράφει κανείς τις αλλαγές του κλίματος, θα πρέπει να βλέπει κανείς και την κοινωνία την οποία πλήττουν», λέει ο Γερν Μπίρκμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής»

Προσερχόμενοι στη Γιοκοχάμα για τον τελικό γύρο των διαβουλεύσεων, οι επιστήμονες κατέστησαν σαφές ότι απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες κινήσεις. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», σχολιάζει η Κάισα Κοσόνεν από την Greenpeace International, προσθέτοντας ότι το κεντρικό μήνυμα είναι πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να λάβει τώρα μια απόφαση: «Θα συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια καταστροφή στην άλλη ή θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας»;

Το τρίτο μέρος της νέας έκθεσης για την κλιματική αλλαγή που θα περιλαμβάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο στις 13 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που ιδρύθηκε το 1988 με έδρα τη Γενεύη, μετρά στο μεταξύ 200 χώρες μέλη. Η πρώτη της έκθεση δημοσιοποιήθηκε το 1990, η δεύτερη το 1995, η τρίτη το 2001, η τέταρτη το 2007 ενώ το πρώτο μέρος της πέμπτης έκθεσης το 2013. 

Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης