Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύνδεσμο ολοκληρώθηκε ο Ανταγωνιστικός Διάλογος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού, μετά την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Διαλόγου.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, περιλαμβάνει την αποστολή επιστολής στους διαγωνιζόμενους για παραλαβή της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικής Προσφοράς και τη διανομή στους διαγωνιζόμενους του Σχεδίου Σύμβασης Σύμπραξης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας μιλούν από μόνα τους. Ό,τι δεν έγινε εδώ και 25 χρόνια προχώρησε με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Με το σχεδιασμό που υλοποιούμε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική γυρίζει σελίδα. Ξεφεύγουμε οριστικά από την υγειονομική ταφή και τις αμαρτίες που κουβαλά και δημιουργούμε νέες σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων, ώστε να μην γίνεται αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων».

Σημειώνεται ότι κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει συνολικά τέσσερις διαγωνισμούς για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Λιόσια και Φυλή με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια.

Για την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου απαιτούνται απαλλοτριώσεις στην περιοχή της Φυλής, ύψους 140 εκ. ευρώ, την ευθύνη των οποίων έχει η Κεντρική Διοίκηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου