ΧΥΤΑ Φυλής: Νέες ποσότητες επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων

Μπροστά και σε νέες ποσότητες επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (πέραν εκείνων που εντόπισαν το πρωί) βρέθηκαν προ ολίγου, υπάλληλοι του ΧΥΤΑ Φυλής.

Σήμερα Τετάρτη, τρία οχήματα του Δήμου Αθηναίων, εντοπίστηκαν να μεταφέρουν απόβλητα των Νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Ευαγγελισμός» και «Παίδων, Αγ. Σοφία», αναμεμειγμένα με αστικά απορρίμματα. Λίγες ώρες αργότερα, απορριμματοφόρα επιχείρησαν να περάσουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, απόβλητα του «Θριάσιου Νοσοκομείου», τα οποία και πάλι εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ.

Το μεικτό βάρος των απορριμμάτων ξεπερνά τους δέκα τόνους και κατά την διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα, υπήρχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, οροί κλπ και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛΑΣ και η αρμόδια Εισαγγελία. Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η τέταρτη σε δέκα ημέρες, που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στο ΧΥΤΑ.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από είκοσι τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που προέρχονται από δέκα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες και με τέτοια συχνότητα. Κάτι που αποδίδεται στην συνεργασία επιθεωρητών περιβάλλοντος και Περιφέρειας, και των εντολών του Γιάννη Σγουρού, για εντατικοποίηση των ελέγχων. Γιατί, όπως δήλωσε, «η κατάσταση με τα νοσοκομειακά απορρίμματα έχει πλέον ξεφύγει. Κάποιοι ανεύθυνοι βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δυστυχώς το κάνουν κατά συρροή. Τόσα χρόνια η Πολιτεία έθαβε το πρόβλημα στο ΧΥΤΑ Φυλής. Τώρα που το βγάλαμε στην επιφάνεια πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα. Αναμένω την απάντηση του Υπουργείου Υγείας».

Όπως, τέλος, ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, λόγω της αθρόας εισόδου ρακοσυλλεκτών (αθίγγανων και παράνομων μεταναστών).


Πηγή: Δημήτρης Λάππας