Κλείσιμο

Δεύτερο "ταξίδι" της τέφρας του ΧΥΤΑ Φυλής στο εξωτερικό.

Η δεύτερη αποστολή στο εξωτερικό 160 τόνων της επικίνδυνης τέφρας από τη μονάδα διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η τέφρα που θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο, μεταφέρεται σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Πορτογαλία όπου γίνεται η τελική διαχείριση.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες που ανέρχονται συνολικά σε 1.350 τόνους είχαν παραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2007 και έκτοτε παρέμεναν αποθηκευμένες στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή.

Το κόστος μεταφοράς της τέφρας στο εξωτερικό αγγίζει τις 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ενιαίου Συνδέσμου Αττικής.


Ο βασικός λόγος, για τον οποίο είχαν παραμείνει αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, Ιούλιο του 2012, αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά τον κατά νόμο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι ποσότητες των τεφρών ανασυσκευάζονται σε ειδικούς σάκους με την προβλεπόμενη σήμανση, φορτώνονται σε containers και οδηγούνται στο λιμάνι του Πειραιά από όπου μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανασυσκευασίας και μεταφοράς τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κάθε αποστολή ανέρχεται σε 160 τόνους και εκτιμάται ότι μέσα σε ένα εξάμηνο από σήμερα θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των ποσοτήτων.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι: «Με την απομάκρυνση των τεφρών του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων δώσαμε μέσα σε λίγους μήνες οριστική λύση σε ένα πρόβλημα δέκα τουλάχιστον ετών. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνεται με σύγχρονα μέσα και ασφαλή τρόπο για το περιβάλλον».

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου