Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για κέντρο κρουαζιέρας στον Πειραιά

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, προκείμενου να δημιουργηθεί κέντρο κρουαζιέρας, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης,

Το έργο θα γίνει στην ακτή Μιαούλη και προβλέπει κατασκευή λιμενικών έργων, θέσεων στάθμευσης και νέου επιβατικού σταθμού.

Θα δημιουργηθούν έξι νέες θέσεις εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων μήκους 300 μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον τουριστικό τομέα και με το νέο έργο δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε να καταστεί ο λιμένας του Πειραιά επαρκώς ανταγωνιστικός στο κλάδο της κρουαζιέρας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την στρατηγική του θέση, αναβαθμίζοντας παράλληλα το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, οι αφιξοαναχωρήσεις transit τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσίασαν τον Αύγουστο αύξηση 43,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 σημειώνοντας ρεκόρ για τα δεδομένα του λιμανιού κατά την τελευταία εξαετία (2008-2013).

Το "Κέντρο Κρουαζιέρας" έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά την λειτουργία του να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής, λαμβάνοντας επιπρόσθετα και ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τέλος επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΛΠ ΑΕ για το έργο προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του και ήδη εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινοτική χρηματοδότηση 95% επί του προαναφερόμενου προϋπολογισμού.

Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο λιμενικό έργο, που έχει ποτέ εγκριθεί για υποδομές κρουαζιέρας και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου