Σημαντικές ελαφρύνσεις επιφέρει ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων (pdf)

Σημαντικές ελαφρύνσεις στην καταβολή των προστίμων, με μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρέτων, αύξηση του αριθμού των δόσεων και επέκταση των παρεχόμενων εκπτώσεων και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, επιφέρει ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων, που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Με το νέο νόμο τα αυθαίρετα κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με βάση το μέγεθος της παράβασης και την ημερομηνία κατασκευής. Δύο παραμέτρους, που καθορίζουν το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, αλλά και την δυνατότητα νομιμοποίησης, οριστικής τους εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή την εξαίρεσή τους, για τριάντα χρόνια. Και στον νέο νόμο εξαιρούνται της τακτοποίησης τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά τις 29/7/2011.

Με βάση την βαρύτητα της παράβασης, τα αυθαίρετα κατατάσσονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

- μικρές αυθαιρεσίες
σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, χωρίσματα δωματίων κα, που μπορούν να νομιμοποιηθούν έναντι πεντακοσίων ευρώ, χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής τους, στον νόμο.

- μεσαίες παραβάσεις, που έχουν γίνει πριν από τον Ιούλιο του 2011 και στις οποίες η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους, που ορίζεται στην οικοδομική άδεια. Στις περιπτώσεις αυτές η εξαίρεση από την κατεδάφιση θα είναι οριστική και ο χρόνος υπαγωγής στην ρύθμιση ορίζεται στους 18 μήνες, από την δημοσίευση του νόμου και τέλος,

- μεγάλες παραβάσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται τα εξ΄ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα (δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια) και όσα έχουν άδεια, αλλά η συνολικώς δομημένη επιφάνεια υπερβαίνει το 40%, της οριζόμενης στην οικοδομική άδεια. Οι συγκεκριμένες κατασκευές θα εξαιρούνται της κατεδάφισης για τριάντα χρόνια. Το εν λόγω καθεστώς μπορεί να αλλάξει εάν η περιοχή ενταχθεί στο σχέδιο και ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου αγοράσει τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης, από την Τράπεζα Γης, που πρόκειται να συσταθεί.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στον χρόνο κατασκευής των αυθαιρέτων, που κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

- κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν τις 9/6/1975. Εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, έναντι πεντακοσίων ευρώ, υπό τον όρο ότι έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας. Σε διαφορετική περίπτωση υπάγονται στην κατηγορία που ακολουθεί.

- κατασκευές
που έχουν ανεγερθεί πριν την 1/1/1983, για τις οποίες καταβάλλεται το 15% του προστίμου,

- κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μεταξύ 2/1/1983 και 31/12/2003, για τις οποίες καταβάλλεται το 80% του προστίμου και,

- κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μεταξύ 1/1/2004 και 28/7/2011, για τις οποίες καταβάλλεται το σύνολο του επιβληθέντος προστίμου.

Σε ότι αφορά τις παρεχόμενες διευκολύνσεις αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων σε:

- 102, εάν το αυθαίρετο δηλωθεί στο πρώτο εξάμηνο από την δημοσίευση του νόμου,

- 84, εάν δηλωθεί στο δεύτερο εξάμηνο και,

- 60 εάν δηλωθεί στο τρίτο εξάμηνο.

Επίσης:


- παρέχεται έκπτωση 20%, εάν ο ιδιοκτήτης καταβάλλει το πρόστιμο, εφάπαξ, ενώ

- παρέχεται έκπτωση 10%, σε όσους καταβάλλουν το 30% του προστίμου, μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία υπαγωγής στην ρύθμιση της τακτοποίησης.

Σημειώνεται, ότι η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 50 ευρώ (300 ευρώ, ανά εξάμηνο), ενώ όσοι καθυστερούν στην καταβολή της δόσης θα επιβαρύνονται με το 1%, μηνιαίως.

Τέλος, οι παρεχόμενες εκπτώσεις επεκτείνονται και σε άλλες κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, για τους οποίους θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του συνολικού προστίμου, ενώ διευκολύνσεις προβλέπονται και για άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ομογενείς και άλλες.

Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει το Σχέδιο 

Η κατηγοριοποίηση



Πηγή: Γράφει ο Δημήτρης Λάππας