Κλείσιμο

Πράσινη μόδα στο Βερολίνο: «Σκουπίδια» γίνονται μοδάτα ρούχα και αξεσουάρ

Από την Deutsche Welle

Νέα υφάσματα, νέα χρώματα, νέα κοψίματα – κάθε σεζόν η βιομηχανία της μόδας πρέπει εκ νέου να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Όταν όμως περάσει ο καιρός της 
πασαρέλας, πολλά από τα υφάσματα καταλήγουν εκεί που καταλήγουν στοίβες από ενδύματα: στα σκουπίδια.

«Όταν στις μεγάλες εταιρείες ενδύματος διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μικρά λάθη, τότε μπορεί ολόκληρη σειρά να βγει με λάθος ραφή» εξηγεί η Λοίζα Μπαρς, σχεδιάστρια μόδας. «Για εμάς είναι σκουπίδια διότι οι αλλαγές είναι πολύ πιο ακριβή υπόθεση».

Για το περιβάλλον, όμως, μια τέτοια συμπεριφορά είναι καταστρεπτική. Η Λουίζ Μπαρς αποφάσισε όμως να κάνει κάτι καλό με αυτά τα σκουπίδια. Ίδρυσε μαζί με μια φίλη την εταιρεία aluc. Από τα υπόλοιπα των υφασμάτων, τα οποία κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει, φτιάχνει μοναδικά πουκάμισα. Πρόκειται για μια τάση στη μόδα, η οποία ονομάζεται upcycling. «Παράγουμε από τα σκουπίδια κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία» λέει η Μπαρς «και αυτό κάνει τα προϊόντα μας διαχρονικά».

Τα ρούχα τους παρουσίασαν και στην εβδομάδα μόδας στο Βερολίνο. Και δεν ήταν οι μόνοι στην εναλλακτική μόδα. Πάνω από εκατό εταιρείες, οι οποίες παράγουν ενδύματα με καλά βιολογικά βαμβάκια και πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους εργαζόμενους, πήραν μέρος στη φετινή εβδομάδα μόδας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το "πράσινο γίνεται μόδα"

Αγοραστές και δημοσιογράφοι μόδας τρέχουν σε διοργανώσεις όπως Green Showroom ή Ethical Fashion Show. Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλές εκδηλώσεις γίνονται στο θέμα του δίκαιου εμπορίου και παραγωγής μόδας.

Πόσο πραγματικά οικολογικά είναι τα ρούχα είναι δύσκολο να το καταλάβει ο καταναλωτής. Η Λουίζ Μπαρς και οι συνάδελφοί της πάντως αντιμετωπίζουν με διαφάνεια όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Δεν είναι μόνο τα υλικά ‘πράσινα’ αλλά όλη η διαδικασία. Τα πουκάμισα ράβονται σε εργαστήρια, τα οποία λειτουργούν άνθρωποι με αναπηρία. Τα υπόλοιπα υφάσματα από τα πουκάμισα που φτιάχνουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν διάφορα αξεσουάρ. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε διότι από την αρχή βάζουμε την καρδιά μας σε όλη αυτή την παραγωγή και προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα όσο καλύτερα μπορούμε».

Τις δημιουργίες της πουλάει η Λουίζ Μπαρς στο δικό της μαγαζί στο κέντρο του Βερολίνου. Προσφέρει τσάντες από παλιά μαντήλια και μοδάτα μπλουζάκια φτιαγμένα από παλιές φορεμένες κάλτσες. Με μια πρώτη ματιά όλα αυτά δεν ταιριάζουν στο λαμπερό κόσμο της μόδας. Ούτως ή άλλως δεν είναι στις προθέσεις της να συναγωνιστεί τις μεγάλες φίρμες. Οι τιμές δεν είναι πάντως φθηνές. Ένα πουκάμισο κοστίζει γύρω στα εκατό ευρώ. «Όποιος φοράει ένα δικό μας πουκάμισο δεν έχει αγοράσει μόνο ένα μοναδικά κομμάτι αλλά έχει κάνει ταυτόχρονα και κάτι καλό» καταλήγει η Λουίζ Μπαρς.
Πηγή: Theresa Tropper / Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Ασημένιος