Κλείσιμο

Αλλαγές στα αντισταθμιστικά για τους ΧΥΤΑ

Αλλαγές στη διαδικασία καταβολής για τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους δήμους που φιλοξενούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων φέρνει απόφαση του ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στόχος είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους δήμους που φιλοξενούν μονάδες διαχείρισης να πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και να είναι ενταγμένα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Ο Ειδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής καταβάλλει σε ετήσια βάση σύμφωνα με συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προηγούμενος φορέας ο ΕΣΔΚΝΑ με τους Δήμους Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου (για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής) και σύμφωνα με αποφάσεις κατανομής αντισταθμιστικών οφελών προς τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος (για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό), ποσά που ξεπερνούν τα 43 εκ. € τα οποία προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ΑΕ

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε σχετικά ότι «Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θίγει ένα μείζον ζήτημα το οποίο έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή σχετικά με τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους δήμους για τη λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Άποψή μας είναι ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι και οι πολίτες τους που επιβαρύνονται τόσα χρόνια από τη λειτουργία των υποδομών αυτών πρέπει να τυγχάνουν αντισταθμιστικών οφελών με τρόπο τέτοιο όμως που θα διασφαλίζει ότι πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσονται στον γενικότερο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση με νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι δαπάνες να είναι απόλυτα σύννομες και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της εποχής».
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου