Λύματα σε κατοικημένη περιοχή από τον βιολογικό του Πόρου

Σοβαρή βλάβη παρουσιάζει για άλλη μια φορά η μονάδα βιολογικού καθαρισμού στον Πόρο και τα λύματα χωρίς επεξεργασία καταλήγουν στους δρόμους κατοικημένης περιοχής και τη θάλασσα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι σήμερα όλα τα λύματα της μονάδας βιολογικού καθαρισμού χύνονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή του Νεωρίου Πόρου και μετά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κάτοικοι και φορείς του Πόρου κατηγορούν τη δημοτική αρχή διότι από το 2011 σημειώνονται βλάβες στον βιολογικό καθαρισμό και λύση δεν δίνεται.

Ο Λ Α τα λύματα του δικτύου του Βιολογικού Καθαρισμού, δηλαδή χιλιάδες κυβικά λυμάτων, αντί να φτάνουν μέχρι τα ως άνω αντλιοστάσια της περιοχής του Ρώσικου Ναύσταθμου και να διαχέονται εκεί στο περιβάλλον, υπερχειλίζουν στο προηγούμενο αντλιοστάσιο του δικτύου, το οποίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου ανατολικότερα, στην κατοικημένη περιοχή του Νεωρίου, επί της οδού λίγα μόλις μέτρα από την θάλασσα και τις τοπικές παραλίες. Τα λύματα υπερχειλίζουν με συνεχή ροή από τα ανοικτά καπάκια του αντλιοστασίου, αλλά και από όλα τα καπάκια φρεατίων στην περιοχή του Μεγάλου Νεωρίου, η οποία εντείνεται όταν οι αντλίες των προηγούμενων αντλιοστασίων ενεργοποιούνται (αυτόματα μέσω φλοτέρ) και τα προωθούν προς το αντλιοστάσιο του Νεωρίου.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα διενεργείται έλεγχος από τον οικονομικό εισαγγελέα ενώ αίτημα αυτόφωρης διαδικασίας κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του δήμου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Την αναφορά κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης προς την εισαγγελία πλημμελειοδικών Πειραιά.

Οι κάτοικοι και οι φορείς φοβούνται σοβαρές βλάβες στη δημόσια υγεία από την υπερχείλιση του βιολογικού καθαρισμού ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 8 φορές από το 2011 μέχρι σήμερα.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου