«Η κρίση απειλεί το περιβάλλον! Κάνε κάτι!» Δεύτερη δράση σε Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ «Η κρίση απειλεί το περιβάλλον! Κάνε κάτι!», αναδεικνύουμε και φροντίζουμε περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες προστατεύονται από τη «Συνθήκη Ραμσάρ», ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας, αλλά και από το δίκτυο «Natura 2000», το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας όλων των ειδών της βιοποικιλότητας.

Στο natura@skai.gr μπορούμε να λαμβάνουμε κείμενα, άρθρα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο από περιοχές Νατούρα και Ραμσάρ, τα οποία θα μας στέλνουν οι πολίτες και εμείς να τα ανεβάζουμε στην ειδική ιστοσελίδα μας.

Την Κυριακή 21 Απριλίου θα βρισκόμαστε στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού και το Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει καθαρισμό στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο Γαλλικός ποταμός, πηγάζει από το νομό Κιλκίς και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μήκος του είναι 70 χιλιόμετρα και οι εκβολές του θεωρούνται προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Νατούρα 2000.

Σημείο συνάντησης, η είσοδος του περιβαλλοντικού πάρκου του Γαλλικού ποταμού στο χωριό Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στις 10 το πρωί.

Για τη συγκεκριμένη δράση ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, θα μεταφέρει δωρεάν όσους εθελοντές το επιθυμούν. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης προς το σημείο συνάντησης.

Στη δράση μάς βοηθά και ο ραδιοφωνικός σταθμός στην Πιερία « Σκάι 92,6».

Οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού θεωρούνται από τις σημαντικότερες στην Κεντρική Μακεδονία και αποτελούν προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Νατούρα 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη δεκαετία του 1950, λόγω της υπεράντλησης των νερών του για την άρδευση του κάμπου της Θεσσαλονίκης και την ύδρευση της πόλης, για μεγάλο διάστημα ο ποταμός Γαλλικός είχε στερέψει, ή τουλάχιστον δεν είχε επιφανειακή ροή στο μεγαλύτερο μέρος της κοίτης του.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '90 η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να τροφοδοτείται με νερό από τον ποταμό Αλιάκμονα, η ροή του νερού στο Γαλλικό αποκαταστάθηκε. Ο ποταμός Γαλλικός εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και έχει σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας. Επίσης, οι εκβολές του ποταμού αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για τις μεταναστευτικές διαδρομές δεκάδων μεταναστευτικών πουλιών που θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα.

Η περιοχή, αν και προστατευόμενη από το δίκτυο Νατούρα 2000 έχει πολλά προβλήματα:

1. Αντιμετωπίζει προβλήματα άναρχης δόμησης με πολλά αυθαίρετα και μονάδες μεταποίησης.
2. Έχει προβλήματα ρύπανσης, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Θεσσαλονίκης
3. Έχει προβλήματα ρύπανσης από αγροτικά απόβλητα και ελαιοτριβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.oloimaziboroume.gr

Εγγραφείτε και στις online κοινότητες του Όλοι Μαζί Μπορούμε:

twitter.com/OloiMaziBoroume
facebook.com/oloimaziboroume
youtube Oloi Mazi Boroume

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΚΑΪ
Πηγή: skai.gr