Αυξημένες αναταράξεις στις υπερατλαντικές πτήσεις λόγω αλλαγών στο κλίμα

Οι μελλοντικές πτήσεις των αεροπλάνων πάνω από τον Ατλαντικό θα απαιτούν από τους επιβάτες πιο γερά νεύρα, και αυτό επειδή θα αυξηθούν αισθητά οι αναταράξεις εξαιτίας της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με Βρετανική επιστημονική έρευνα, που φέρνει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη προοπτική στο προσκήνιο.

Ήδη τα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν πιο δυνατούς ανέμους και στο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Από το 1958 έως σήμερα, εκτιμάται ότι οι αναταράξεις πάνω από τον Ατλαντικό -και μάλιστα με καθαρό ουρανό- έχουν αυξηθεί κατά 40% έως 90%, αλλά η περαιτέρω αύξησή τους θα πρέπει να αναμένεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και το "New Scientist", εκτιμούν ότι έως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα τα «σκαμπανεβάσματα» των επιβατών θα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα, ιδίως στη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, θα αυξηθεί σε σχέση με σήμερα η έκταση της ζώνης πάνω από τον Ατλαντικό, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι αναταράξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr