20% περισσότερη αιολική ενέργεια παγκοσμίως το 2012

Εξάπλωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας κατά 20% το 2012 δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας. 

Συνολικά στον πλανήτη η παραγόμενη από ανεμογεννήτριες ενέργεια φτάνει τα 282 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Γερμανία, Ινδία και Βρετανία ήταν οι πρωταθλήτριες χώρες στην εγκατάσταση νέων μονάδων το 2012.

«Παρότι η Κίνα σταμάτησε για να πάρει μια ανάσα, για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά, οι τελευταίες χρονιές είναι ιδιαίτερα καλές», δήλωσε στον Guardian ο γενικός γραματέας του GWEC Στιβ Σόιερ επισημαίνοντας πως, παρά την επιβράδυνση, η ασιατική κυριαρχία στον αιολικό κλάδο αναμένεται να συνεχιστεί. «Η Ασία συνέχισε να ηγείται των διεθνών αγορών, όμως η Βόρειος Αμερική ακολούθησε από κοντά, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν πολύ πίσω».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα ήρθε 13η εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες 117MW μέσα στο 2012. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 1.749MW, σύμφωνα με το GWEC.

Η Αφρική δεν είναι απούσα από τη νέα έκθεση. Αν και εγκαταστάθηκαν λίγες ανεμογεννήτριες, το 2012 τέθηκε σε λειτουργία στην Αιθιοπία το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο της υποσαχάριας Αφρικής, ισχύος 52MW. Κατά το Σόιερ «αυτή είναι μόνο η αρχή για την αφρικανική αγορά».
Πηγή: skai.gr