Hχοπερίπατος με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Τη μουσική που κρύβει ο παφλασμός των νερών, το πέταγμα των πουλιών, ο αέρας που περνάει μέσα από τα φύλλα, "συλλέγει" ένας 32χρονος καλλιτέχνης, δημιουργώντας έργα με περιβαλλοντικούς ήχους.

Ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης έχει ειδικά μικρόφωνα που τοποθετεί σε διάφορα μέρα, ακόμα και μέσα στο νερό, για να ηχογραφήσει τους ήχους της φύσης - από το θρόϊσμα των φύλλων μέχρι και την κίνηση των ψαριών και των αμφίβιων. Ο ίδιος σημειώνει ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αυτό που ακούς.

Ο 32χρονος καλλιτέχνης δημιουργεί, με ανάλογη επεξεργασία, μουσικά έργα βασισμένα στους ήχους που συλλέγει.

"Προσπαθώ να εξερευνήσω ακόμη και με υποθαλάσσιες και υποβρύχιες ηχογραφήσεις, τις εσωτερικές ποιότητες του ήχου. Αλλωστε, κάθε στιγμή ηχογράφησης στο περιβάλλον, είναι μοναδική αφού πολλά μπορεί να συμβούν, ένα πετραδάκι να πέσει στη λίμνη, μία καμπάνα να χτυπήσει, ένας δυνατός αέρας να παρασύρει χαρτιά και φύλλα" αναφέρει.

Περιστασιακά χρησιμοποιεί και άλλα μέσα στα έργα του, όπως προβολές οπτικού υλικού, αντικείμενα ή φως. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του ανά τον κόσμο σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ και έχει διδάξει στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό στην σύνθεση με ψηφιακά μέσα από το πανεπιστήμιο του Γιορκ και συνεχίζει τις σπουδές του σαν διδακτορικός ερευνητής στο De Montfort University.

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, ο Κουτσομιχάλης θα "αφουγκραστεί" την μουσική της λίμνης Βιστωνίδας και την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, θα κάνει την παρουσίαση του υλικού ηχογραφήσεων. Οι περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις που θα κάνει αύριο διοργανώνονται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδο Ενωση Ξάνθης-ΠΑΚΕΘΡΑ και την περιφέρεια ΑΜΘ ενώ ο... ηχοπερίπατος στην λίμνη Βιστωνίδα θα γίνει μαζί με την περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης.



Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr