Κλείσιμο

Bloomberg: Πτώση 11% στην επένδυση για ανανεώσιμες το 2012 – «βρυχάται» η Κίνα

Πτώση της τάξης του 11% στην αξία των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια κατέγραψε το πρακτορείο Bloomberg κατά τη διάρκεια του 2012, σε σχέση με το 2011, καθώς οι κυβερνήσεις των βιομηχανοποιημένων κρατών μείωσαν τις επιδοτήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των επενδύσεων κατά το 2012 διαμορφώθηκε στο 268,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι του ιστορικού υψηλού των 302,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε το 2011.

Αιτία της πτώσης στις αναπτυγμένες και ώριμες οικονομίες, είναι η οικονομική αστάθεια, η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων και ο ανταγωνισμός από την Κίνα που έφερε στην αγορά φθηνά φωτοβολταϊκά, συμπιέζοντας τις τιμές παγκοσμίως κατά 24% και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της.

Στις ΗΠΑ, η πτώση των επενδύσεων έφτασε το 30%, στην Ισπανία, το επενδυτικό ενδιαφέρον μειώθηκε κατά 68%, και στην Ιταλία κατά 51%. Πρόκειται για χώρες που παραδοσιακά αποτελούσαν κύριους παγκόσμιους παίκτες στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών.

Στις υποκατηγορίες πηγών, τα φωτοβολταϊκά συρρικνώθηκαν κατά 9%, με τις επενδύσεις να αποτιμώνται αθροιστικά στα $142,5 δισεκατομμύρια, οι αιολικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 13% στα $78.3 δισ., και η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων μειώθηκε κατά 27%, καταπέφτοντας στα $9.7 δισεκατομμύρια.

Αντίθετα, άνοδο κατέγραψαν τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, όπου οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17%, με ύψος επενδύσεων να φτάνει τα $7.6 δισ. Αύξηση καταγράφηκε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που ανέβηκαν από τα $76.5 δισ. το 2011 στα $80.2 δισ. το 2012.

Αν όμως ο ανεπτυγμένος κόσμος αποσύρει το ενδιαφέρον του από τις ανανεώσιμες πηγές, οι αναδυόμενες αγορές φαίνεται ότι παίρνουν το προβάδισμα.

Καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η Κινά, η οποία αύξησε κατά 20% τις επενδύσεις της σε αυτόν τον τομέα, στα 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια, βρισκόμενη πλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως και προσπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την καθαρή ενέργεια εμφανίζουν επίσης οι αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου