Κλείσιμο

Συζήτηση για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα στοιχεία και οι αριθμοί που εκφράζουν την έκταση της ρύπανσης από την αιθαλομίχλη, που έχει προκληθεί σε πολλές περιοχές από την καύση προϊόντων ξύλου σχολίασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. 

Τόνισε ότι πρέπει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανάλογα με το πόσο απειλητικό είναι και όχι να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να έχει αναλυθεί το πρόβλημα.

«Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη δεν είναι κινδυνολογία, καθώς υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι όσο αυξάνεται η αιθαλομίχλη, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλούνται βλάβες στο αναπνευστικό, σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όλο και περισσότεροι θα επιχειρούν να ζεσταίνονται με την καύση διάφορων υλικών και παρόλο που πρόκειται για περιοδική διαδικασία, μακροχρόνια μπορεί να δημιουργήσει νοσηρότητα. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε να υπάρξει επιδοματική πολιτική στο επίπεδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της η Μάρω Ευαγγελίδου, ΓΓ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ σημείωσε ότι έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα το οποίο έχει διαστάσεις δημόσιας υγείας.

Όπως είπε, πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, σημειώνοντας ότι είναι μύθος πως αποδίδει καλύτερα η θέρμανση από την καύση ξύλου.

Αναγνώρισε ότι αιτία για το φαινόμενο είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πάντως σημείωσε ότι «η επανατόνωση της θέρμανσης με πετρέλαιο θα ήταν σκόπιμο να γίνει μεν, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι θα έχει δρομολογηθεί παράλληλα η πολιτική για την πάταξη του λαθρεμπορίου».
Πηγή: skai.gr