Κλείσιμο

Ένωση Αιολικής Ενέργειας: Σε γυάλινο πύργο για την αιολική το ΥΠΕΚΑ

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαπολύει για τις ιδέες του για την αιολική ενέργεια που τέθηκαν προς διαβούλευση εξαπολύει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ζητώντας την απόσυρσή τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο των ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ είναι σε γυάλινο πύργο και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα της Αιολικής Ενέργειας.

«Η υιοθέτηση αυτών των ιδεών θα αναστείλει την ανάπτυξη της πιο φτηνής καθαρής μορφής ενέργειας στη χώρα, της Αιολικής Ενέργειας» υποστηρίζει η Ένωση.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ οι ιδέες του ΥΠΕΚΑ:


- Αυξάνουν κατά μέσο όρο το επενδυτικό κόστος κατά 23% για κάθε υλοποιημένο MW αιολικής ενέργειας και πολλαπλασιάζουν το προεπενδυτικό κόστος ανάπτυξής του, μέσω των διατάξεων για εγγυοδοσία και για φορολόγηση.
-Αγνοούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και τα χαρακτηριστικά της αγοράς και των έργων αιολικής ενέργειας. Οδηγούν έτσι σε ξαφνικό θάνατο ώριμες επενδύσεις, σε συρρίκνωση τις αιολικές επιχειρήσεις, σε μείωση του ανταγωνισμού και σε εκτόξευση των τιμών των αδειών που θα απομείνουν.
-Φορολογούν τις επιχειρήσεις επειδή το Κράτος είναι ανίκανο να λύσει τα προβλήματα που καθυστερούν τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει κάνει τίποτα για να δρομολογήσει την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που υπέβαλε στην Τρόικα με την Έκθεση του Απριλίου 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ.
-Δημιουργούν ένα αδιαφανές και ανισότιμο πλαίσιο. Παραδειγματικά, αν μια επιχείρηση αδυνατεί να εκδώσει την εγγυητική επιστολή για να ανανεώσει την άδεια της, τότε χάνει τον γεωγραφικό χώρο όπου επί χρόνια αγωνιζόταν να αναπτύξει την επένδυσή της και αυτός μπορεί να καταληφθεί από άλλη επιχείρηση που θα λάβει άδεια παραγωγής χωρίς εγγυητική επιστολή!
-Απαγορεύουν την μεταβολή της θέσης εγκατάστασης και την επιτρέπουν δήθεν μόνο σε περίπτωση αλλαγής του νομικού ή κανονιστικού πλαισίου χωροθέτησης. Υποκρίνονται ότι το ανίκανο Κράτος μπορεί να προσδιορίσει μονοσήμαντα τις περιπτώσεις που έχει γίνει τέτοια αλλαγή. Το αλαλούμ που έχει επιφέρει το -Κράτος στις περιπτώσεις χωροθέτησης σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε προστατευόμενες περιοχές είναι χαρακτηριστικό.
-Αναστέλλουν ακόμα και την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών πριν καν υπάρξει αυτή η αγορά, 2,5 έτη μετά το νόμο 3851/2012, επιτρέποντας δήθεν μόνο σε όσες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης να συνεχίσουν την αδειοδότησή τους. Υποκριτικά αποκρύπτεται ότι μέχρι σήμερα ο Διαχειριστής αρνείται να καθορίσει τη διαδικασία και να χορηγεί κανονικά προσφορές σύνδεσης σε μικρές ανεμογεννήτριες.

Καθυστερούν και πάλι την υλοποίηση της στοιχειώδους υποχρέωσης του Κράτους: να αποδώσει στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τα χρηματικά ποσά που έχει ήδη παρακρατήσει από τα αιολικά πάρκα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΕΤΑΝ ζητά την απόσυρση του συνόλου των ιδεών αυτών.

«Αυτό που απαιτείται είναι ένα πραγματικό Αναπτυξιακό Πακέτο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με έμφαση στην Αιολική Ενέργεια. Απαιτείται κοινή λογική, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Να αφήσουμε τις εύπεπτες λύσεις, τη μιζέρια, την υποκρισία και τον λαϊκισμό. Μόνο έτσι η πατρίδα – η κοινωνία και η οικονομία- θα εξέλθει από τη σημερινή τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Πηγή: skai.gr