Διαδηλώσεις και στην Κίνα για πράσινη ανάπτυξη

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί το αναγκαίο κακό της εκρηκτικής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Το Πεκίνο αναγνωρίζει πλέον πως η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

H κινεζική πόλη Λανζού φημίζεται για την πολύχρωμη, «έθνικ» ατμόσφαιρα και μουσική της, αλλά και την ιστορική σύνδεσή της με τον ασιατικό δρόμο του μεταξιού, μέσω του οποίου μεταφέρονταν παλιά τα κινεζικά υφάσματα στην Ευρώπη. Από το 2011 βέβαια έχει και μία αρνητική διάκριση παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα.

Την περασμένη άνοιξη πρωτοφανείς αμμοθύελλες τοξικών ουσιών προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην πόλη, ως συνέπεια της αλόγιστης αποψίλωσης για βιομηχανικούς σκοπούς, της υπερβόσκησης αλλά και της άνευ κεντρικού σχεδιασμού πολεοδομικής εξάπλωσης . Η πόλη είναι χτισμένη σε μία μεγάλη πεδιάδα με μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη γύρω της. Εργοστάσια χημικών, ανθρακωρυχεία και βαριά βιομηχανία συνθέτουν το τοπίο. Η αλματώδης όμως ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. «Την περασμένη άνοιξη κυκλοφορούσαμε με μάσκες για να μας προστατεύσουν. Είχαμε προβλήματα αναπνοής και όρασης» αναφέρει ο Λι Ξιάο, κάτοικος της Λανζού.

Μόλυνση και προβλήματα υγείας

Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλές κινεζικές μεγαλουπόλεις. Η πρωινή αιθαλομίχλη είναι σχεδόν παντού παρούσα. Η άναρχη αστικοποίηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβληματικά στοιχεία της κινεζικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η Κίνα στηρίζεται ακόμη κατά τα δύο τρίτα της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στον άνθρακα. Έτσι σήμερα θεωρείται ο «νούμερο ένα» υπαίτιος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πολίτες όμως πλέον αντιδρούν και αρχίζουν να αμφισβητούν το μότο «ανάπτυξη άνευ όρων και ορίων». Ανησυχούν κυρίως επειδή βλέπουν άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία τους. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λανζού, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα στην πόλη έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση και γι’ αυτό ευθύνεται πρωτίστως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αίτημα για καθαρό αέρα

Πριν από δύο χρόνια το αμερικανικό προξενείο στην πόλη άρχισε να εκδίδει σε ημερήσια βάση διαδικτυακές ανακοινώσεις για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή, κάτι που κατηγορηματικά αρνιόταν να κάνει η κινεζική κυβέρνηση. Μετά από έντονες πιέσεις πολιτών, οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν τελικά να δώσουν στο φως στοιχεία για την κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο πλέον και επίσημα για σύνδεση της ρύπανσης με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και το αίμα.

Από τότε έχουν δημιουργηθεί στο κινεζικό διαδίκτυο διάφορες σχετικές ιστοσελίδες που παρέχουν στοιχεία από μετρήσεις, ενημερωτικά δελτία και επιστημονικές αναλύσεις. «Είναι μία καλή μόδα. Ολοένα περισσότεροι νέοι ευαισθητοποιούνται έτσι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα», λέει ο Τομ Γιανγκ, βιολόγος από τη Σανγκάη. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει και οι διαδηλώσεις διαφόρων οικολογικών ομάδων και ακτιβιστών κατά της ανεξέλεγκτης εκβιομηχάνισης. Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι αυθόρμητες ενέργειες στέλνουν με τον τρόπο τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση του Πεκίνου. Είναι πλέον ανάγκη να θυσιαστεί ένα κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος μίας πιο πράσινης και αειφόρας ανάπτυξης που θα σέβεται και τον άνθρωπο, δηλώνουν οι νέοι διαδηλωτές.
Πηγή: Ruth Morris, Δήμητρα Κυρανούδη