ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Διαδηλώσεις και στην Κίνα για πράσινη ανάπτυξη

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί το αναγκαίο κακό της εκρηκτικής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Το Πεκίνο αναγνωρίζει πλέον πως η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

 
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί το αναγκαίο κακό της εκρηκτικής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Το Πεκίνο αναγνωρίζει πλέον πως η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

H κινεζική πόλη Λανζού φημίζεται για την πολύχρωμη, «έθνικ» ατμόσφαιρα και μουσική της, αλλά και την ιστορική σύνδεσή της με τον ασιατικό δρόμο του μεταξιού, μέσω του οποίου μεταφέρονταν παλιά τα κινεζικά υφάσματα στην Ευρώπη. Από το 2011 βέβαια έχει και μία αρνητική διάκριση παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα.

Την περασμένη άνοιξη πρωτοφανείς αμμοθύελλες τοξικών ουσιών προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην πόλη, ως συνέπεια της αλόγιστης αποψίλωσης για βιομηχανικούς σκοπούς, της υπερβόσκησης αλλά και της άνευ κεντρικού σχεδιασμού πολεοδομικής εξάπλωσης . Η πόλη είναι χτισμένη σε μία μεγάλη πεδιάδα με μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη γύρω της. Εργοστάσια χημικών, ανθρακωρυχεία και βαριά βιομηχανία συνθέτουν το τοπίο. Η αλματώδης όμως ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. «Την περασμένη άνοιξη κυκλοφορούσαμε με μάσκες για να μας προστατεύσουν. Είχαμε προβλήματα αναπνοής και όρασης» αναφέρει ο Λι Ξιάο, κάτοικος της Λανζού.

Μόλυνση και προβλήματα υγείας

Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλές κινεζικές μεγαλουπόλεις. Η πρωινή αιθαλομίχλη είναι σχεδόν παντού παρούσα. Η άναρχη αστικοποίηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβληματικά στοιχεία της κινεζικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η Κίνα στηρίζεται ακόμη κατά τα δύο τρίτα της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στον άνθρακα. Έτσι σήμερα θεωρείται ο «νούμερο ένα» υπαίτιος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πολίτες όμως πλέον αντιδρούν και αρχίζουν να αμφισβητούν το μότο «ανάπτυξη άνευ όρων και ορίων». Ανησυχούν κυρίως επειδή βλέπουν άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία τους. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λανζού, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα στην πόλη έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση και γι’ αυτό ευθύνεται πρωτίστως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αίτημα για καθαρό αέρα

Πριν από δύο χρόνια το αμερικανικό προξενείο στην πόλη άρχισε να εκδίδει σε ημερήσια βάση διαδικτυακές ανακοινώσεις για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή, κάτι που κατηγορηματικά αρνιόταν να κάνει η κινεζική κυβέρνηση. Μετά από έντονες πιέσεις πολιτών, οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν τελικά να δώσουν στο φως στοιχεία για την κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο πλέον και επίσημα για σύνδεση της ρύπανσης με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και το αίμα.

Από τότε έχουν δημιουργηθεί στο κινεζικό διαδίκτυο διάφορες σχετικές ιστοσελίδες που παρέχουν στοιχεία από μετρήσεις, ενημερωτικά δελτία και επιστημονικές αναλύσεις. «Είναι μία καλή μόδα. Ολοένα περισσότεροι νέοι ευαισθητοποιούνται έτσι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα», λέει ο Τομ Γιανγκ, βιολόγος από τη Σανγκάη. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει και οι διαδηλώσεις διαφόρων οικολογικών ομάδων και ακτιβιστών κατά της ανεξέλεγκτης εκβιομηχάνισης. Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι αυθόρμητες ενέργειες στέλνουν με τον τρόπο τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση του Πεκίνου. Είναι πλέον ανάγκη να θυσιαστεί ένα κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος μίας πιο πράσινης και αειφόρας ανάπτυξης που θα σέβεται και τον άνθρωπο, δηλώνουν οι νέοι διαδηλωτές.
 
Λήψη άμεσων μέτρων για το Πάρκο Τρίτση ζητά ο Δήμος Ιλίου από τον Χατζηδάκη
Να αναλάβουν την ευθύνη οι αρμόδιοι και να ληφθούν μέτρα για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το...
19.08.2019, 12:14
Όλοι μαζί μπορούμε και στο περιβάλλον: Πότισμα δέντρων στην Πεντέλη
Την Κυριακή 25 Aυγούστου, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο περιβάλλον» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την...
19.08.2019, 11:07
Πνίγονται από τα σκουπίδια Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη (φωτό+βίντεο)
Άθλια είναι η κατάσταση, ειδικά τον τελευταίο καιρό, στο Μαρκόπουλο και στο Πόρτο Ράφτη, εξαιτίας των...
19.08.2019, 08:56
Ισλανδία: «Ταφόπλακα» για παγετώνα που χάθηκε λόγω κλίματος
Σε μια συμβολική κίνηση για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόβλημα, η Ισλανδία θα προβεί σήμερα στα...
18.08.2019, 11:19
«Βούλιαξε» στα σκουπίδια το Θυμάρι Αναβύσσου (pics)
Σακούλες γεμάτες σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά έχουν ξεχειλίσει σε κάδους στο Θυμάρι Αναβύσσου στον Δήμο...
18.08.2019, 10:23
Τα πρώτα κάθετα δάση της Αφρικής φυτεύονται στο Κάιρο
Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα...
17.08.2019, 15:45
Γνωρίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι «Καλυψώ» στην Λάρισα
Στα παράλια του νομού Λάρισας στη περιοχή της Αγιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ένα από τα...
16.08.2019, 09:13
Έρευνα: Επιβλαβή για τη θάλασσα τα αντηλιακά των λουόμενων;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας, με επικεφαλής την δρα Αρασέλι Ροντρίγκεζ-Ρομέρο του Τμήματος...
16.08.2019, 08:54
Βραζιλία: Η Νορβηγία «παγώνει» την χορήγηση λόγω καταστροφής του Αμαζονίου
Η πλούσια σκανδιναβική χώρα προσάπτει στη Βραζιλία ότι «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους...
16.08.2019, 03:02
Ο Ιούλιος του 2019, ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών στον κόσμο
«Οι εννέα από τους δέκα πιο θερμοί Ιούλιοι έχουν καταγραφεί από το 2005, με τα πέντε τελευταία χρόνια να...
15.08.2019, 21:50

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.