Δυσπιστία έναντι του Κατάρ

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν παίζει κανένα ρόλο στην πολιτική του Κατάρ», λέει ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου. Σύμφωνος με την άποψη αυτή είναι και ο Γουέλ Χμαϊντάν, επικεφαλής του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα (Climate Action Network), ενός συνδέσμου διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων με έδρα το Λίβανο: «Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην πολιτική ατζέντα μόνο όταν η χώρα αποφάσισε να διοργανώσει τη διεθνή διάσκεψη», τονίζει.

Μετά το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής την περασμένη χρονιά ήταν φέτος η σειρά της Ασίας να παραλάβει τη σκυτάλη της διοργάνωσης. Στις διαπραγματεύσεις το Κατάρ κατάφερε να νικήσει την Κορέα, η οποία τελικά φιλοξένησε μόνο τις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για τη διεθνή σύνοδο. Όμως το Κατάρ δεν είναι η χώρα που δίνει οπωσδήποτε σημασία στο περιβάλλον: «Όταν το καλοκαίρι η θερμοκρασία φθάνει τους 50 βαθμούς, τότε είναι αναμενόμενη η συνεχής χρήση των κλιματιστικών», εξηγεί ο Γουέλ Χμαϊντάν μιλώντας στην DW:

«Δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι επίσης τα κλιματιστικά. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: πολλά χρήματα, περιορισμένο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της».

Σε αναζήτηση ισχυρών συμμάχων

H διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Ντόχα ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου H διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Ντόχα ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου

Το ενδιαφέρον του Κατάρ να διοργανώσει τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα σχετίζεται, όπως φαίνεται, έμμεσα με το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια η χώρα διεκδικεί συχνά τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και μεγάλων γεγονότων. Ο Γερμανός ειδικός Γκίντο Στάινμπεργκ δηλώνει:

«Το Κατάρ είναι μια πολύ μικρό και απειλείται συχνά από τις γειτονικές χώρες. Ο πληθυσμός φοβάται το γειτονικό Ιράν, με το οποίο εκμεταλλεύεται από κοινού αποθέματα φυσικού αερίου. Φοβάται επίσης ότι η Σαουδική Αραβία έχει εδαφικές βλέψεις. Όλα τα συνέδρια και όλες οι διοργανώσεις έχουν ως μόνο σκοπό να αποκτήσει η χώρα διεθνώς στίγμα και ενδεχομένως τη στήριξη ισχυρών χωρών που είναι σε θέση αν χρειαστεί να προστατέψουν το Κατάρ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διοργάνωσης είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει στο Κατάρ το 2020».

Ακτιβιστές για το περιβάλλον ευελπιστούν ότι ακριβώς για αυτό το λόγο το Κατάρ θέλει να στεφθεί με επιτυχία ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής στη Ντόχα. Παράλληλα η χώρα έχει, ως εξαγωγέας φυσικού αερίου, συμφέρον από μια καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Αν οι χώρες αποφασίσουν να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα στραφούν αναγκαστικά κατ΄ αρχήν στο φυσικό αέριο. Σχετική έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η μόνη ζήτηση για ορυκτό καύσιμο που θα αυξηθεί είναι εκείνη του φυσικού αερίου.
Πηγή: Andrea Ronsberg, Στέφανος Γεωργακόπουλος